prolaznost 87 posto

Stižu prvi ugovori za sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća; zasad odobreno 1300 zahtjeva

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2022 16:40
  • Objavljeno 08.03.2022 u 16:40
Energetska obnova

Energetska obnova

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovaj je tjedan na adrese korisnika uputio prve ugovore o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća. Za sufinanciranje je dosad odobreno 1300 zahtjeva, a prolaznost prijava je visokih 87 posto, priopćio je u utorak Fond

"Ugovorima su osigurana sredstva za primjenu različitih mjera energetske učinkovitosti, kako bi se smanjila potreba za energijom te građanima osigurali niži režijski troškovi", ističe Fond.

Kažu kako su po zaprimanju 8495 zahtjeva za sufinanciranje, stručne službe Fonda krenule s detaljnom obradom zaprimljene dokumentacije. Obrada uključuje pregled dokumenata kojima se dokazuje vlasništvo i legalnost, ali i pregled dostavljenih ponuda izvođača i usporedbu s preporukama energetskih certifikatora.

Nakon obrade je za sufinanciranje do sada odobreno 1300 zahtjeva, a prolaznost prijava je visokih 87 posto, što pokazuje kako su prijavitelji svoje zahtjeve prijavili temeljito i ispravno. U Fondu kažu kako su tome pridonijele i brojene informativno-edukativne radionice koje su diljem Hrvatske organizirali za sve zainteresirane građane.

Za obnovu su većinom prijavljene kuće energetskog razreda E i lošijeg, što znači, kako su istaknuli, da će mjere energetske učinkovitosti na njima svojim stanarima osigurati značajno manju potrošnju energije.

Najčešća mjera je toplinska izolacija vanjskih zidova, rekonstrukcija krova te zamjena stolarije, a sredstva su se mogla tražiti i za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i postavljanje fotonaponskih panela.

Najviše zahtjeva je zaprimljeno iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a slijede ih Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

U Fondu podsjećaju da su se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogli prijaviti građani vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

I dok se cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancira s do 60 posto, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancira se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji.

Poticaji za to su rezervirani za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Za pojedinu kuću je, ovisno o mjerama, od Fonda moguće dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava, a sufinanciraju se svi troškovi nastali od datuma objave Javnog poziva, odnosno nakon 15. rujna 2021. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!