LEDENO DOBA

Kolaps prometa u Europi zbog snijega i leda

21.12.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Velike količine snijega i leda u većem dijelu Europe uzrokovale su poremećaje u zračnom, željezničkom i cestovnom prometu. Očajni putnici bespomoćno čekaju dok se Europa bori protiv zimskih uvjeta

Njemačka glavna zračna luka Frankfurt bila je prisiljena otkazati brojne letove nakon što je palo neočekivano puno snijega.

U Velikoj Britaniji aerodrom Heathrow nastavit će sa samo 30 posto letova do srijede u šest sati.

U Londonu na željezničkoj stanici St. Pancras red za vlakove Eurostar za Francusku i Belgiju već od osam sati bio je dug kilometar.

Eurostar je pozvao putnike da ponovno rezerviraju karte ili dobiju povrat novca za već kupljene, nakon što su usluge ograničene.

Glasnogovornik frankfurtskog aerodroma rekao je da je 139 dolazaka i 136 odlazaka bilo otkazano u utorak ujutro.

Zračne luke u potpunosti su ponovno otvorene od devet sati, no kašnjenja se očekuju tijekom cijelog dana.

Mnogi ljudi noć su proveli na pomoćnim ležajevima u Frankfurtu, gdje su aerodromske službe dovele četiri živopisna klauna kasno u ponedjeljak, čime su pokušali podići raspoloženje na terminalima.

Zrakoplovne tvrtke u Njemačkoj poticale su putnike da uzmu vlak, a željeznički operateri - čije usluge su već bile pretrpane – pozvali su putnike da ostanu kod kuće, prenosi Reuters

No neki od najdramatičnijih prizora dogodili su se u britanskom glavnom gradu u ponedjeljak.

Svi kratki letovi bili su otkazani, a samo je jedna pista bila u pogonu za nekoliko letova koji su uspjeli poletjeti.

Neobavljen posao

Operater zračne luke rekao je da će tek trećini redovnih letova biti dopušteno napustiti zemlju ili aerodrom najkasnije do srijede u šest sati.

Dužnosnici su upozorili da bi, unatoč svemu, kašnjenja mogla potrajati do poslije Božića, a možda i dulje ako napada još snijega.

Kaos na Heathrowu posve je sporedan ako se uspoređuje s drugim međunarodnim čvorištima, gdje su bespomoćni putnici počeli prihvaćati mogućnost da neće biti sa svojima bližnjima tijekom božićnih blagdana.

'Moja kći dolazi kući, a ja je ne viđam često, a ona sada dolazi u praznu kuću, a to je naprosto grozno', rekla je 64-godišnja Vivian Crosby iz Cambridgea u Engleskoj, koja je zapela u New Jerseyju na aerodromu Newark.

Dugi redovi

Drugi su izrazili nepovjerenje, da je tako kratko padanje snijega moglo imati tako velik utjecaj.

Scott Kirker
iz Philadelphije nadao se da će putovati u Singapur preko Londona kako bi vidio svoje roditelje za Božić, ali je let bio otkazan.

'Rečeno nam je kako u Londonu nikada nema snijega, da to nikada nije problem! Ovo je jedna od glavnih neugodnosti većini putnika', rekao je putnik s aerodroma Newark.

Nakupljene frustracije putnika sažeo je gradonačelnik Londona Boris Johnson: 'Van je svake pameti da je nemoguće pronaći lopate, kopače, ralice ili što god je potrebno da se očisti snijeg pod zrakoplovima da bi mogli poletjeti i da na raspolaganju imaju više od jedne piste', rekao je kasno u ponedjeljak.

Operateri zračnih luka objasnili su da je količina snijega - pet centimetara u samo sat vremena u subotu – uzrokovala velike naslage leda oko zrakoplova na tlu i da su ipak sigurnost i zabrinutost njihov prioritet.

Ovakvi uvjeti koštaju British Airways otprilike 75 milijuna eura na dan, kažu analitičari, a vrijeme jako utječe na britansko poslovanje općenito: broj kupaca u trgovinama diljem Velike Britanije u jednom od najintenzivnijih šoping razdoblja u godini pao je za 25 posto.

Glavne europske zračne luke i prometni raskol

• Velika Britanija: British Airways poništava sve kratke letove. Heathrow, Gatwick, Cardiff, Edinburgh i druge zračne luke posve su zaustavile promet.

• Francuska: Vlasti su zahtijevale da se smanji 30 posto letova iz dvije glavne pariške zračne luke, Charles de Gaulle i Orly, kako bi se spriječila gužva.

• Njemačka: oko 300 od 1.340 letova otkazano je u Frankfurtu zbog problema drugdje u Europi.

• Nizozemska: raspored na aerodromu Schiphol blizu Amsterdama brojni su letovi otkazani ili kasne.

I njemački željeznički promet ugrožen je zbog nepovoljnih zimskih uvjeta. Jaka snježna oluja u Berlinu izazvala je probleme prigradskim vlakovima i na cestama. Opasni su uvjeti i na cestama u blizini Kölna.

Nizozemske vlasti nametnule su ograničenje brzine do 50 km/h na autocestama, a poledica i snijeg izazvali su prometne kaose u cijeloj Švedskoj.

Čak i u Moskvi, gdje je aktivno 9.000 snježnih ralica, neke su ceste zatvorene, što je pokazatelj koliko su uvjeti loši.