KRAJ MULTIKULTURALIZMA

Kojim još zemljama prijeti engleski scenarij?

10.08.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Kaotična situacija u Engleskoj poprimila je razmjere anarhije. Dok se neki pitaju kako je moguće da se nešto takvo dogodi u razvijenoj demokraciji, analitičari uopće nisu iznenađeni. Činjenica je da multikulturalizam puca po šavovima jer su se njegovi plitki korijeni pokazali neuspješnima i neučinkovitima. Ruše se pokušaji nadilaženja etničkih i kulturnih rascjepa u europskim društvima i državama, a za nastalu situaciju krive su same vlade

Nasilje i neredi koji se ovih dana mogu vidjeti po ulicama diljem Engleske samo su još jedan u nizu dokaza da je multikulturalizam na velikoj kušnji ili, bolje rečeno, u dubokoj krizi. Osjetljiva tema o kojoj nitko nije javno htio govoriti, sve dok Angela Merkel u listopadu prošle godine nije naglas izrekla ono što svi odavno misle i znaju, izbija na površinu.

'Imigranti nisu integrirani. Došli su u Englesku potražiti utočište, a Engleska nije ništa napravila da bi ih socijalizirala, integrirala i obrazovala. Za propast multikulturalizma, koju je dijagnosticirala Angela Merkel, krive su same vlade jer one nisu učinile ništa kako bi imigrante privikle na svoj način života', rekao je u razgovoru za tportal profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Grubiša smatra da je scenarij kakav ovih dana vidimo u Engleskoj, a kakvog se prisjećamo iz Francuske, vrlo izgledan i za Nizozemsku i skandinavske zemlje.

'Imigranti nemaju perspektive, a aktualna ekonomska kriza samo ide u prilog novonastaloj situaciji', zaključuje Grubiša.

Sociolog Dražen Šimleša s Instituta društvenih znanosti 'Ivo Pilar' smatra kako su imigranti prepušteni sami sebi, napušteni su od političke elite koja je stvorila sustav u kojem se gazi jedan preko drugog.

'Britansko društvo je najindividualnije društvo, koje je puno socijalnih i drugih problema. U zajednici vlada nepovjerenje, a bile su dovoljne tek iskrice da nezadovoljstvo ispliva na površinu jer problemi cijelo vrijeme ključaju ispod površine. Nekad se rješavaju represijom, međutim, dok se sami temelji tih društava ne promijene, ne možemo očekivati trajno rješenje', zaključio je Šimleša za tportal.