PITANJE KOJE POSEBNO MUČI BURIĆA

Koji su to važeći, a koji nevažeći listići?

04.06.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Utrka za gradonačelnika Belišća i drugi dan nakon izbora vrlo je neizvjesna. Građani koji su do sada mislili da je jedan glas ne znači puno neka se na sljedećim izborima sjete Dinka Burića i Dinka Huisa jer oni se bore za jedan jedini glas

Broj glasova birača za HDSSB-ovog Dinka Burića u jednoj minuti bio je 2.289 glasa, a za HDZ-ovog Dinka Huisa 2.288 glasova. U drugoj minuti situacija je obrnuta. Prema posljednjim informacijama, + Dinko Huis ima više glasova, no čini se da će cijeli slučaj ipak razriješiti Ustavni sud. HDSSB će najvjerojatnije uložiti žalbu, za što je rok 48 sati, a isto toliko ima potom i Ustavni sud da se izjasni o nevjerojatnoj situaciji.

Navodno su problemi nastali oko utvrđivanja što su to važeći, a što nevažeći listići. Naime, neki listići imali su zaokruženi broj ispred imena Burića, dok je broj ispred imena Huisa bio prekrižen. Neki su takav listić proglasili nevažećim zbog istovremeno jednog prekriženog i jednog zaokruženog broja.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić rekao nam je da je definicija važećeg biračkog listića - listić koji je popunjen tako da se sa sigurnošću može utvrditi za koga je birač glasovao: 'Nevažeći listić bio bi kada se zaokruži dva ili više kandidata ili kada bi listić bio predan neispunjen. Ali, iz onog što su pisali mediji - da je jedan kandidat prekrižen a drugi zaokružen - ja mislim da se iz toga može jasno vidjeti volja birača. Mislim da je takav listić važeći', rekao je Zelić.

Zelić se nakon ovog slučaja pita - koliko je listića neopravdano proglašeno nevažećim zbog neznanja ili namjerne ignorancije članova biračkih odbora? 'Mislimo da je potrebno hitno usustaviti edukaciju biračkih odbora. Edukacija bi trebala biti dio izborne reforme koja predstoji. Sad imamo 'ad hoc' tijela, a rokovi su u izbornom postupku vrlo kratki te nema dovoljno vremena da se educiraju birački odbori. Bilo bi dobro uvesti bazu educiranih ljudi koji su u biračkim odborima i u čiji rad imamo povjerenje', predložio je Zelić.