KOSOR U SARAJEVU

Koji je HDZ u BiH 'hrvatskiji'?

05.06.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Čelnici političkih stranaka iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, članica Europske pučke stranke (EPP), potpisali su u subotu nakon sastanka u Sarajevu zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili spremnost za daljnju suradnju s ciljem bržeg približavanja cijele regije Europskoj uniji

U izjavi, među ostalim, kaže se da su dobrosusjedski odnosi uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zajednički interes te da se za sva otvorena pitanja moraju naći obostrano prihvatljiva rješenja u europskom duhu suradnje, solidarnosti i poštovanja međunarodnog prava.

Predsjednica HDZ-a i hrvatske Vlade Jadranka Kosor, koja je sudjelovala u radu sarajevske konferencije, ocijenila je da je suradnja sestrinskih stranaka veoma važna za budućnost cijele regije.

'Na svim ovim sastancima ističem ono što je stvarno opredjeljenje Hrvatske i njezine vlade, a to je potpora našim susjedima na euroatlantskom putu. Tu posebice mislim na potporu Bosni i Hercegovini kao državi triju konstitutivnih naroda s jednakim pravima', izjavila je Kosor novinarima.

Bivši slovački ministar vanjskih poslova Eduard Kukan, koji u Europskom parlamentu predvodi klub zastupnika EPP-a, kazao je da Europska unija snažno inzistira na jačanju suradnje u regiji jer je to ključni pokazatelj stvarne spremnosti država ovog dijela Europe za pridruživanje Uniji. 'Razlog je jednostavan: ako zainteresirane strane ne mogu surađivati unutar regije, kako bi onda surađivale unutar Europske unije', kazao je Kukan.

Skup u Sarajevu organizirala je Stranka demokratske akcije (SDA), a na njemu su sudjelovali predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović te HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Premijerka Kosor je potvrdila da s njima namjerava razgovarati i o zajedničkom hrvatskom kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Dragan Čović je, međutim, u izjavi novinarima potvrdio tek da inzistira da HDZ BiH 'kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH' ima kandidata za člana Predsjedništva BiH. 'Ovime istodobno pozivam sve druge hrvatske stranke da podrže našeg kandidata', kazao je Čović.

Božo Ljubić je istaknuo da HDZ 1990. želi zajedničkog kandidata te da još uvijek postoji prilika za dogovor. 'Naš je stav da kandidat može biti iz bilo koje stranke, ali ne može biti baš svatko', kazao je Ljubić, osporivši istodobno pravo HDZ-u BiH da se kvalificira kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH.

Najavljena zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila je u subotu u Sarajevu kako će do kraja lipnja biti održana zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebala biti riješena neka od otvorenih pitanja u odnosima između dvije države.

Kosor je ovo izjavila nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem kojima je i prenijela ovu inicijativu.

"To će sasvim sigurno biti jedna povijesna sjednica dviju vlada", kazala je Kosor pojašnjavajući kako očekuje da će tom prigodom "neka od otvorenih pitanja biti i zatvorena".

Hrvatska premijerka, koja je u Sarajevu boravila u radnom posjetu, je kazala kako su se Silajdžić i Komšić zahvalili Hrvatskoj na potpori BiH da dobije odobrenje za Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) te čestitali na naporima koje Hrvatska poduzima na planu borbe protiv korupcije.

Kosor je s članovima Predsjedništva BiH razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje dvije države. Kazala je kako sadašnja hrvatska Vlada kao i predsjednik Ivo Josipović zagovaraju politiku dijaloga i suradnje te neprekidnog građenja mostova.


Kosor: 'Neka Dodik u praksi dokaže iskrenost'

Potvrdila je i kako očekuje da se realizira poziv predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika Hrvatima na povratak u taj dio BiH te da on i praktično dokaže iskrenost izjava koje je dao.

U svojstvu predsjednice HDZ Jadranka Kosor je u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu odvojeno razgovarala s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i HDZ 1990. Božom Ljubićem.

Potvrdila je kako se, među ostalim, razgovaralo i o predstojećim općim izborima u BiH što će se održati 3. listopada.

"Svakako da ćemo mi u HDZ-u podupirati sva nastojanja stranaka u BiH koje idu za tim da se osnaži jedinstvena BiH s tri konstitutivna naroda i s istim pravima za sve", kazala je Kosor.

Odgovarajući na pitanje je li posredovala između Čovića i Ljubića oko određivanja zajedničkog kandidata hrvatskih stranaka za člana Predsjedništva BiH Kosor je kazala kako bi bilo dobro ukoliko bi se takav dogovor postigao no kako nametanja neće biti.

"Mi smo ovdje da sugeriramo, da pomognemo ali nikako da namećemo svoja stajališta i svoja mišljenja", izjavila je Kosor.

Komentirajući različita reagiranja među hrvatskim strankama u BiH na izmjenu načina biranja zastupnika iz dijaspore u Hrvatski sabor, Kosor je istaknula kako je to bio važan dogovor kojim je zapravo osigurano pravo hrvatskih državljana u inozemstvu na glasovanje.

"Time smo riješili jedno veliko pitanje koje je neprekidno bilo stvar političkog nadmetanja i prepucavanja stranaka u Hrvatskoj a ja smatram da to nije bilo dobro. Sada je to za svagda rješeno", istaknula je hrvatska premijerka.