TOP LJESTVICA POPULARNOSTI

Koje su nacionalne parkove najviše pohodili turisti i zašto

04.09.2016 u 10:41

  • +14

Divota prirode: Hrvatski nacionalni parkovi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia.hr

Bionic
Reading

Kroz osam hrvatskih nacionalnih parkova prošle godine je, prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, prošetalo ukupno 2.876.456 posjetitelja. Ljestvicu popularnosti kao apsolutni hrvatski favorit predvode Plitvička jezera, koja je vidjela gotovo polovica ukupnog broja, odnosno 1,3 milijuna ljudi. Najmanje se posjetitelja, njih svega 12.715, odlučilo obići Nacionali park Risnjak. Upravo svjetski prirodni biser Plitvička jezera, kojemu zbog prekomjernog broja posjetitelja i apartmanizacije prijeti brisanje s UNESCO-va popisa zaštićene svjetske baštine, uprihodio je i najviše novca, 274,44 milijuna kuna, dok su s manjkom od 14,01 milijuna kuna završili Brijuni te Sjeverni Velebit s 105.326 kuna. Kako im ide ove godine i što turiste najviše privlači?

Najvećem hrvatskom nacionalnom parku, Plitvičkim jezerima, dobro ide i ove godine. U prvih šest mjeseci kartu za taj svjetski prirodni biser kupilo je 450.603 posjetitelja ili dva posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavak takvog trenda očekuju i do kraja ove godine.

'Većina posjetitelja obilazi samo dio jezera koja su u sustavu posjećivanja, dok se manji broj njih odlučuje za odlazak na planinarske i poučne staze na području nacionalnog parka', odgovara za tportal v.d. ravnatelja NP Plitvička jezera Anđelko Novosel.

Najnovije statistike, kao i loše vrijeme u prvoj polovici godine, ipak nisu išli na ruku NP Sjeverni Velebit za koji je ulaznicu kupilo 5578 posjetitelja, što je 447 ili sedam posto manje nego u istom razdoblju lani. Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, taj hrvatski nacionalni park uprihodio je prošle godine i najmanje novca, 4,1 milijun kuna. No iako su se s dolaskom ljepšeg vremena te kroz ovogodišnji srpanj i kolovoz trendovi promijenili, s takvim brojkama još uvijek ovdje nisu zadovoljni.

'One su ponajviše rezultat loših vremenskih prilika kroz šest mjeseci, kada nam je dosta organiziranih grupa, ponajviše školske djece, otkazalo dolazak', odgovara tportalu Vedran Katalinić, stručni suradnik za promidžbu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit na kojemu se može vidjeti Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, ali i Velebitski botanički vrt

'Posjetitelje oduševljava Premužićeva staza koju danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je riječ o kamenu suhozidu, a položena je tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove Sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove', ističe on.


Upravo suprotno može se doživjeti na Brijunima. Iako svojim gostima u tom nacionalnom parku nude luksuzni smještaj i cijeli niz tematskih izleta, gosti se kod njih uglavnom odlučuju za ‘standardni’ četverosatni izlet koji obuhvaća vožnju vlakom, posjet muzeju i izložbama te šetnju Parkom u pratnji vodiča na izabranom jeziku. U prvoj polovici godine u NP Brijuni stigla su 101.103 posjetitelja, čime su odskočili za 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su ostvarili 16.547 noćenja ili osam posto više nego lani.

'Za sada smo zadovoljni i očekujemo isti trend i do kraja godine. Naši gosti ovdje dolaze zbog ljepote prirode i bogate kulturno-povijesne baštine jer nas krasi priča od dinosaura do današnjih dana. Odavde se odlazi s nezaboravnim uspomenama i željom za povratkom', ističe Vesna Danko Klunić, viši stručni savjetnik za promidžbu i odnose s javnošću NP Brijuni.

Njihovi hotelski gosti, napominje, cijene mir, boravak u prirodi, mogućnost odmora i zabave za cijelu obitelj, kao i dobre uvjete za poslovne susrete i sastanke te privatnost koju im nudi ovo otočje. No unatoč svemu tome, prošlu poslovnu godinu, prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, završili su s manjkom od 14,01 milijuna kuna, dok im je ukupan prihod iznosio 45,44 milijuna kuna. Gubici koji se navode, objašnjavaju u NP Brijuni, nisu iz redovitog godišnjeg poslovanja, već su proizišli iz prelaska jednog u drugi računovodstveni sustav i odnose se na obračun amortizacije.

Do svojeg milijuna, ali u pogledu gostiju, zacrtali su do kraja godine doći u i Nacionalnom parku Krka. Posjetitelje 'obaraju s nogu' svojim najposjećenijim lokalitetom – Skradinskim bukom, ali porast zanimanja bilježe i za uzvodne lokalitete. Sa svojim prošlogodišnjim financijskim rezultatom, našli su se iza najpopularnijih Plitvičkih jezera. U NP Krki uprihodili su ukupno 79,5 milijuna kuna.

'Do sredine srpnja posjetilo je nas 13 posto više gostiju nego u istom razdoblju prošle godine, kada smo imali rekordan broj. Do kraja godine očekujemo dolazak ukupno oko milijun posjetitelja. Zadovoljni smo tim brojkama koje doprinose razvoju lokalnog gospodarstva, zapošljavanju, razvoju infrastrukture, obnovljivih izvora energije, ali i brojnim projektima zaštite, istraživanja i monitoringa. Brojni su i novi sadržaji koje Uprava uspostavlja u cilju prostorne i vremenske disperzije', odgovara za tportal Katia Župan, glasnogovornica Javne ustanove Nacionalni park Krka.

U NP Paklenica su također zadovoljni, iako su u prvoj polovici godine zabilježili pad od četiri posto u broju posjetitelja. No statistike dolazaka, ističu, izjednačile su se s prošlogodišnjim već na kraju ovoga srpnja. Oni su prošle godine uprihodili gotovo 11 milijuna kuna.

'Broj posjetitelja sukladan je očekivanjima jer je Uskrs, kada Paklenicu tradicionalno posjećuje veliki broj penjača, bio jako rano, a 1. svibnja nije bio produženi vikend, što je značajno utjecalo na broj posjetitelja', objašnjava Dragica Jović, voditeljica Službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko-turističku djelatnost NP Paklenica.

Udio penjača u ukupnom broju posjetitelja u ovom nacionalnom parku doseže gotovo do 35 posto, što i ne čudi jer se na prostoru NP Paklenica nalazi najpoznatije hrvatsko penjalište s preko 400 uređenih penjačkih smjerova. Iskusnim planinarima na raspolaganju je više od 150 kilometara obilježenih planinarskih staza od samog ulaza u park do najviših vrhova Velebita. Posjetitelji rado obilaze i špilju Manitu peć, kao i poučne staze Velika Paklenica, Paklarić i Pjeskaricu.

'Otvorili smo i novouređeni posjetiteljski centar ‘Podzemni grad Paklenice’, u podzemnim tunelima ‘Bunkerima’ koje je bivša JNA gradila od 1950. do 1953. godine. U ovoj fazi je uređeno oko 1100 četvornih metara prostora koji uključuje multimedijalnu dvoranu s umjetnom stijenom, suvenirnicu, caffe bar, prostor za dežurstvo Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a u jednom hodniku je i izložbeni postav posvećen njima kao i Dragutinu Brahmu, jednom od začetnika penjanja u Paklenici, koji je ovdje, nažalost, stradao', tumači Jović.

Već ove godine u Paklenici 'pucaju' na veliko zanimanje posjetitelja zbog novouređenih prostora. Dio sredstava za cjeloviti završetak Posjetiteljskog centra osiguran je kroz Fond za razvoj turizma hrvatskog Ministarstva turizma, a nastavak radova planiran je ove jeseni.

'Za ostatak potrebnog novca za uređenje Posjetiteljskog centra te pristupne staze, aplicirat ćemo na otvoreni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije', kaže Jović.

Nacionalni park Mljet lani je uprihodio 12,88, Kornati 8,07, a Risnjak 5,26 milijuna kuna.SaveSave