žele pomoć stručnjaka

Koje je nestranačke ljude Mrak Taritaš privukla u svoju novu stranku

11.07.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Predsjednica u nedjelju osnovane stranke GLAS Anka Mrak Taritaš naglasila je da joj je posebno drago to što je na osnivačkoj skupštini stranke bilo pedesetak osoba koje se prije nisu bavile politikom, da GLAS ima plan okupljati i ljude koji dosad nisu nosili ničiji 'dres' te da novu stranku ne treba doživljavati kao neki novi HNS. Tportal otkriva javnosti poznate osobe koje su se već pridružile novoj stranci i neke koje će kao nestranački stručnjaci surađivati s GLAS-om i pomagati u oblikovanju njegovih sektorskih politika

Na osnivačkoj skupštini Građansko-liberalnog saveza (GLAS) u nedjelju je za potpredsjednicu izabrana Diana Topčić Rosenberg, koja dosad nije bila članica neke političke stranke. Javnosti je najvjerojatnije najpoznatija zbog svog angažmana u udruzi za podršku posvajanju djece ADOPTA, čija je predsjednica bila od 2011. do 2015. godine.

U vladi Tihomira Oreškovića kratko je kao nestranačka stručnjakinja (2016. godine) bila pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić, a u Ministarstvu je vodila upravu za socijalnu politiku, strategije i mlade.

U karijeri je, među ostalim, bila konzultantica UNICEF-a. Diplomirala je 1986. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala je na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta – američkom Harvardu.

U novoosnovanoj stranci jako su zadovoljni time što im se pridružila i profesorica sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Jasmina Pašagić Škrinjar. Njezina suradnja s predsjednicom nove stranke Ankom Mrak Taritaš započela je za vrijeme kampanje za zagrebačke gradonačelničke izbore. Pašagić Škrinjar izradila joj je program za prometni razvoj Grada Zagreba. Neko vrijeme bila je članica HNS-a, ali u GLAS-u kažu da nije bila aktivna članica te da ju zbog toga smatraju friškom u političkoj areni.

Osnivači GLAS-a računaju da će njihova nova stranka biti dovoljno privlačna da s njom počnu surađivati brojne nestranačke osobe, stručnjaci i intelektualci raznih profesija.

'Nećemo inzistirati da netko ima našu stranačku iskaznicu kako bismo s njime počeli surađivati ili ga uključiti u oblikovanje stranačkih politika. Osim programskog vijeća, GLAS će imati posebne savjete za sektorske politike te bismo voljeli surađivali s brojnim nestranačkim osobama', rekao je za tportal potpredsjednik stranke Goran Beus Richembergh. U tom smislu očekuje suradnju i s profesoricom i ustavnom stručnjakinjom Sanjom Barić.

Sanja Barić je predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, bila je kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda, a neko vrijeme je figurirala i kao moguća kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Rijeke.

Potpredsjednik GLAS-a Beus Richembergh računa na suradnju i s drugim nestranačkim osobama, poput poznatog književnog kritičara, leksikografa i esejista Velimira Viskovića.