MINI SUČELJAVANJE

Koja je HDZ-ova i SDP-ova vizija zdravstva u sljedeće 4 godine?

30.10.2015 u 13:28

Bionic
Reading

Nastavak dosadašnjih reformi uz naglasak na poticajne mjere za ostanak zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj i daljnja financijska konsolidacija sustava, ključne su izborne poruke zdravstvene politike SDP-ove koalicije uoči parlametnarnih izbora, dok HDZ najavljuje cjelovitu zakonodavnu reformu u prvoj godini mandata, koja je nužna za kvalitetno upravljanje i održavanje solidarnog javnog zdravstva

Govoreći o viziji zdravstva u iduće četiri godine na simpoziju Udruge poslodavaca u zdravstvu ministar zdravlja Siniša Varga najavio je nastavak provedbe niza započetih mjera.

Završetak sanacije zdravstvenih ustanova 2017. godine

To znači provedbu druge faze Nacionalnog plana bolnica, odnosno njihovu funkcionalnu integraciju, završetak sanacije zdravstvenih ustanova 2017. godine, kao i daljnje financijsko sređivanje sustava koji neće stvarati nove gubitke, a bolnice će na kraju 2017. svoje obveze dobavljačima plaćati u zakonskom roku od 60 dana.

'Dolaskom na vlast zatekli smo 7,5 milijardi kuna duga, a na kraju 2014. dug je smanjen na 2,8 milijarde kuna. Ovu ćemo godinu zavšiti s dugom od 2 milijarde kuna, a 2017. s nula kuna duga, uz plaćanje dobavljačima u roku 60 dana', obećao je Varga.

Najavio je daljnje jačanje javnog zdravstva bez uvođenja dodatnih nameta te uz širenje zdravstvenih prava osiguranika. Podsjeća pritom kako je proteklih godina na listu lijekova HZZO-a uvršteno 1639 novih lijekova, među kojima su dvije trećine uvrštene na osnovnu listu koja je besplatna za pacijente.

Za idući mandat planira se više ulaganja u edukaciju i standard zdravstvenih djelatnika. 'Trenutno je 1800 liječnika na specijalizaciji, što nije bilo nikada prije, a taj ćemo trend nastaviti i ubuduće', kaže Varga.

Najavio je i stimulativne stambene kredite za zdravstene djelatnike već u idućoj godini, a dodatni izvor prihoda trebao bi im omogućiti novi Pravilnik o dodatnom radu.

'Politička alternativa nudi dolinu suza i sniženje plaća u javnom zdravstvu za 15 posto, kao i to da će bogatiji imati bolju zdrastvenu zaštitu. Zato nema alternative našim reformama', poručio je Varga.

Novi zdravstveni zakoni

Zdravstveni program HDZ-ove koalicije predstavio je član HDZ-ova Odbora za zdravstvo Pavo Kostopeč koji je već za prvu godinu mandata najavio donošenje novih zdravstvenih zakona s novim rješenjima za upravljanje i financiranje zdravstvenog sustava.

'Nema donošenja košarice usluga već novih zakona koje ćemo, za razliku od sadašnje vlasti, iskomunicirati sa svim ključnim dionicima u zdravstvu', kazao je Kostopeč kritizirajući dosadašnju vlast da u protekle četiri godine u zdravstvu nije učinila ništa.

'Dva ministra, a rezultat ništa', ustvrdio je i podsjetio kako se odustalo od nekih ključnih projekata, poput outsourcinga ili donošenja novih zdravstvenih zakona.

Kostopeč drži da je zdravstvena vlast suočena s velikim nezadovoljstvom zdravstvenih djelatnika i pacijenata, pa je nužno pokrenuti procese koji će omogućiti više novca u sustavu i zapošljavanje novih djelatnika.

Iako Minsitarstvo zdravlja tvrdi da je smanjilo liste čekanja, Kostopeč ih smatra gorućim problemom za čije je smanjenje potrebna transparena analiza i sustavna akcija.

Kostopeč priznaje kako bolnički sustav zbog promjene načina financiranja posluje uravnoteženije, ali postojeća kriza u zdravstvu po njemu je, prije svega, kriza upravljanja.

HDZ namjerava zadržati HZZO izvan riznice i smatra da državni zavod treba ostati jedini osiguravatelj zdravstvenih usluga dok ne dođe do povećanja BDP-a i rasta gospodarstva.

'Dok mali broj ljudi plaća zdravstveni doprinos nema mogućnosti za privatizaciju HZZO-a i određenih dijelova sustava', rekao je Kostopeč.