osobni ili politički interes

KOHOM: Bandić svjesno sabotira Zakon o zdravstvenoj zaštiti

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2019 10:17
  • Objavljeno 12.10.2019 u 10:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) u subotu je upozorila kako Grad Zagreb još uvijek nije implementirao odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti iako je krajnji rok za to bio 30. lipnja

Da to učini bilo je dovoljno vremena jer je Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio na snagu 1. siječnja 2019., a Hrvatski Sabor ga je usvojio u rujnu 2018. Prema njemu, lokalnoj samoupravi ostavljena je mogućnost prilagodbe, a kao krajnji rok implementacije definiran je 30. lipnja ove godine, ističu u priopćenju.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojeg, tvrde, Grad Zagreb ignorira, propisao je da domovi zdravlja mogu zadržati do 25 posto liječnika u svojim ustanovama, a ostalima su dužni dopustiti izbor da postanu privatnici u ugovornom odnosu s HZZO-om.

KOHOM je još tijekom lipnja i srpnja javno i direktno upozoravao predstavnike jedinca lokalne uprave i ministra zdravstva na nepoštivanje odredbi Zakona. Nakon javnih prozivki i konferencije za medije u Hrvatskoj liječničkoj komori, Ministarstvo zdravstva i ministar Kujundžić su ipak okupili župane koji su potom, u većini, odlučili provesti Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, to do danas, unatoč obećanjima nije učinio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Bandić je, ističu u KOHOM-u, itekako dobro upoznat s onim što je trebalo učiniti, no to nije učinjeno.

Osobni ili politički interesi?

KOHOM takav potez oštro osuđuje, gradonačelnika prozivaju jer, tvrde, svjesno sabotira Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a pitaju se i je li razlog tome osobni ili nekakav drugi interes.

S obzirom na to da državne institucije i resorni ministar nisu reagirali na jasno kršenje zakonskih odredbi pitaju se i je li posrijedi nečiji politički interes.

Zbog činjenice da Ministarstvo zdravstva i ostale državne institucije ignoriraju evidentno ignoriranje zakonskih odluka, dio liječnika primarne zdravstvene zaštite u Zagrebu - je diskriminiran, ističu u KOHOM-u.

Podsjećaju i kako je prema Ustavu, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o lokalnoj samoupravi, lokalna samouprava obvezna organizirati i sufinancirati zdravstvenu zaštitu - osigurati dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu svim stanovnicima na svom teritoriju, te stvoriti uvjete u kojima će zdravstveni radnici moći sigurno i kvalitetno raditi svoj posao i gdje će željeti doći i ostati.

"Ovakvim ponašanjem liječnike, umjesto da im se poboljšaju uvjeti rada, tjera se iz svojih sredina, najčešće u inozemstvo", poručuju iz KOHOM-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!