TAJNI PLAN IZ 1982.

Kohl htio platiti Turcima da se isele iz Njemačke!

03.08.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Diplomatski dokumenti sa kojih je oznaku tajnosti nedavno skinula britanska vlada otkrivaju da je njemački kancelar Helmut Kohl 1982. imao tajni plan o iseljavanju najmanje 50 posto Turaka koji su došli kao gastarbajteri u Njemačku, i to tako što bi im se platilo da zauvijek odu!

Kada je Margaret Thatcher, tada moćna premijerka Velike Britanije, krajem listopada 1982. došla u posjet Bonnu, tada glavnom gradu Savezne Republike Njemačke, od svojeg kolege Helmuta Kohla čula je nesvakidašnji plan humanog preseljenja. Naime, Kohl je tada Thatcher u povjerljivom razgovoru iznio svoju ideju da iz Njemačke iseli polovicu turskih gastarbajtera, i to tako što će im platiti da odu!

Zahvaljujući sada deklasificiranim dokumentima britanske vlade, o ovoj dosad nepoznatoj ideji izvijestio je njemački tjednik Der Spiegel. Naime, Kohl je Thatcher rekao da je 'Njemačkoj nemoguće asimilirati Turke u njihovu trenutnom broju', te je naglasio da s 'Portugalcima, Talijanima, ljudima iz Jugositočne Azije' nema problema, jer su te 'zajednice dobro integrirane'. Za tadašnjeg njemačkog kancelara su Turci bili problem zbog 'dogovorenih brakova i ilegalnog zapošljavanja', što je opisao kao 'sudar kultura'. Kohl je i u javnosti, dok je još bio vođa opozcije, izjavio da su 'Turci nepsoosobni za intergraciju' te je u svojem prvom kancelarskom govoru naglasio da 'integracija neće biti moguća ako se broj stranaca u Njemačkoj poveća'.

Te 1982., kada je u Njemačkoj živjelo i radilo oko milijun i pol Turaka, Kohl je smislio da će u sljedeće četiri godine uspjeti iseliti pola turskih gastarbajtera, što je, doduše, krio od njemačke javnosti. U jednom trenutku je tadašnja Kohlova vlada radila na programu kako bi svakom gastarbajteru koji se vrati u zemlju iz koje je došao dala oko 10 tisuća njemačkih maraka kao nagradu.

No Kohl je od svojeg tajnog plana očito odustao, a u međuvremenu je u Njemačkoj odrasla generacija djece turskih gastarbajtera, koji su se većinom uspješno integrirali u društvo. Tako je danas i jedan od prvaka stranke Zelenih Cem Ozdemir, inače dijete turskih emigranata.

I Helmut Kohl je tijekom godina promijenio mišljenje te je 1993. išao protiv većinskog stava svoje stranke CDU i zatražio da se trećoj generaciji emigranata automatski dodijeli njemačko državljanstvo. Kasnije je izjavio da su 'Turci doprinijeli blagostanju Njemačke' te sudjelovali u 'stvaranju mirovina' za sve građane. Mala ironija subine je i da se Kohlov sin Peter 2000. godine u Istanbulu vjenčao s turskom bankaricom, a i tada već bivši kancelar je bio prisutan.