POSJET SIRIJI

Kofi Annan 'užasnut' pokoljem u Huli

28.05.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i predstavnicima oporbe, rekao je da je 'užasnut' pokoljem u Huli, gdje je ubijeno stotinjak ljudi

'Osobno sam zgrožen i užasnut tragičnim događajima koji su se zbili prije dva dana', rekao je Annan novinarima po dolasku u Damask, govoreći o pokolju počinjenu u tom gradu u središtu Sirije, gdje je u petak ubijeno stotinjak ljudi, među kojima pedesetak djece.

'Bio je to gnusan čin, sa strašnim posljedicama', dodao je.

'Izaslanik je danas stigao u Damask radi razgovora s predsjednikom Bašarom al-Asadom i visokim dužnosnicima', rekao je njegov glasnogovornik Ahmad Fawzi. Usto će se sastati s 'predstavnicima oporbe i civilnog društva' te s generalom Robertom Moodom, voditeljem promatračke misije UN-a u Siriji.

Anan je rekao da očekuje 'ozbiljnu i otvorenu raspravu' s predsjednikom al Asadom, s kojim se sastaje u utorak.

'Pozivam sirijsku vladu da poduzme odlučne korake kako bi signalizirala svoju namjeru da krizu riješi miroljubivo, i da svi koji su uključeni pomognu stvoriti pravi kontekst za vjerodostojan politički proces', rekao je Annan novinarima u Damasku.

'Ova poruka mira nije upućena samo vladi, već svima s oružjem', dodao je.

Ovaj Annanov posjet Siriji, drugi otkako je prije tri mjeseca imenovan izaslanikom, događa se dan poslije osude sirijskog režima u Vijeću sigurnosti UN-a.

U izjavi koja je jednoglasno prihvaćena nakon hitne sjednice u New Yorku, 15 zemalja članica osudilo je 'seriju vladinih tenkovskih i topničkih granatiranja stambene četvrti' u Huli.

Annan koji je imenovan 23. veljače, u ožujku je prvi put posjetio Siriju, pri čemu je od vlasti i oporbe dobio obećanje da će poštovati njegov mirovni plan u šest točaka, koji predviđa primirje što je stupilo na snagu 12. travnja, ali se svakodnevno krši.