DAN NAKON TRAGEDIJE

Kod šamana u Saborskom sve kao kod indijanaca

Bionic
Reading

Dan nakon tajanstvene tragedije u indijanskom vigvamu načelnika Saborskog Luke Hodaka koji se predstavlja šamanom, objavljene su fotografije indijanskog vigvama u kojem se dogodila ova neobična tragedija

U silvestarskoj noći na Hodakovom imanju život je izgubio pedesetdevetogodišnji Ratko Barić, zvani Miljenko. Obdukcija će se obaviti u petak, a za deset dana bit će poznato od čega je Barić zapravo umro. Ostala trojica sudionika obreda i dalje su na odjelu psihijatrije ogulinske bolnice, a njima se naknadno pridružio i 'šaman' Luka Hodak, nakon što policija od njega nije uspjela dobiti suvisle informacije. Svi sudionici bili su pod utjecajem opijata; mještani Saborskog tvrde da je riječ o kompotu od crnih bobica.

DIVLJI ZAPAD KRAJ PLITVICA

Policija je vigvam čuvala od pogleda znatiželjnika sve do danas, kada se istraga preselila u obližnju kuću Luke Hodaka. Fotoreporter Cropixa zabilježio je prizor nalik filmovima o kaubojima i indijancima.

Kružna koliba od oko 150 kvadrata građena od drvenih greda nema vrata, već četiri ravnomjerno raspoređena ulaza široka oko dva metra. Pod je zemljan posut slamom, nekoliko klupica smješteno je uz drvenu konstrukciju, kao i nekoliko bala slame na kojima su pokrivači, piše Slobodna Dalmacija

U središnjem dijelu nalazi se zgarište promjera oko 1,5 metara kraj kojeg je izgorio Ratko Barić. Nedaleko su dva bubnja kojima je 'šaman' Hodak vjerojatno prozivao Velikog duha. U vigvamu se nalazi i nekoliko lončića u kojima je najvjerojatnije spravljen napitak koji je petorici muškaraca potpuno pomutio razum.

Pokraj nastambe nalazi se četiri metra visok indijanski totem, a u blizini je i manji vigvam u kojem je Hodak svojim poklonicima pripremao improviziranu saunu.

'NISMO ČUDACI'

Stanovnici malenoga mjesta Saborsko, nedaleko od Plitvičkih jezera boje se da bi mogli biti proglašeni čudacima nakon ovog incidenta.
Kažu kako Hodak u Saborskom nije imao sljedbenike, već su oni dolazili iz cijelog svijeta. No činjenica je da su Novu godinu uz Hodaka dočekivala upravo dvojica sumještana.

'Ma ja bih mu je zapalio, to je velika sramota za Saborsko, ti njegovi poganski običaji. Desetak dana prije Božića, čuo sam kako tutnjaju bubnjevi gore, a tako su tutnjali i u novogodišnjoj noći, čuli su se i pucnji iz automatske puške', ispričao je mještanin Dane Hodak.

'Dosta nam je što skoro svaka kuća ima PTSP-ovca, sad još i ovo', rekao je Ivica Matovina, šogor jednog od sudionika poganskog obreda koji se nalazi na psihijatriji. Matovina dodaje kako je i sam Luka Hodak svojevremeno bio hospitaliziran zbog PTSP-a.