KRITIČNO STANJE

Vodostaj Kupe nezaustavljivo raste, a Sava dosegnula rekordnih 925 centimetara

19.03.2018 u 09:40

Bionic
Reading

Hrvatska se i dalje bori s poplavama. Trenutačni vodostaj Kupe je 960 centimetara, a najkritičnije je u Lekeniku, dok je u jasenovačkom području u 22 sata izmjeren najviši vodostaj Save u povijesti - 925 cm. Na državnoj cesti Sisak - Popovača u šumi Brezovica promet je privremeno zatvoren

Trenutačno je najsloženija situacija na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, a zbog intenzivnijeg topljenja velikih količina snijega, do porasta vodostaja rijeka došlo je na cijelom području Hrvatske, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na svojoj prvoj sjednici 19. ožujka u 20 sati.

Stožer čine predstavnici središnjih tijela državne uprave, temeljnih operativnih snaga i pravnih osoba od značaja za sustav civilne zaštite čiji je načelnik Dragan Lozančić poručio da su prognoze dobre, da se 'u noć ulazi sa stabilnim linijama te da se u utorak oko podneva može očekivati stagnacija vodostaja.

Na području oko Jasenovca Sava je u 20 sati dosegnula najviši vodostaj u povijesti, 924 centimetra, a u prosjeku raste cm po satu. Dosadašnji rekord iz 1970. bio je 907.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Borbu s nabujalom Savom, koja prihvaća i velike količine vode iz isto tako nabujale Une otežava i snijeg. Vrhunac vodenog vala očekuje se sredinom tjedna. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla rasti još 20-30 cm.

  • +15
Vatrogasci i HGSS pomažu mještanima Jasenovca u obrani od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U prigradskim naseljima Siska oko 17 i 30 sati voda iz Odranskog polja u 17.30 sati došla je do kuća i potopila nekoliko njih. Vodostaj Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja. Vodostaj Kupe na sisačkom području još je u laganom porastu pa su u ugroženim pokupskim mjestima Letovaniću, Starom Brodu i Žažini i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Dramatično je uz Kupu. Desetak obitelji u Žažini do svojih domova mogu jedino čamcima. Trenutačni vodostaj Kupe je 960 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje, a čule su se i sirene', javlja dnevnik.hr.

Načelnik općine Lekenik Ivica Perović izvijestio je o dramatičnom stanju u općini Lekenik.

'Uočili smo da na čepu broj 2 u Letovaniću gdje se prepumpava zaobalna voda došlo do popuštanja. Aktivirali smo sve raspoložive snage. Na terenu je 100-ak vatrogasaca, a stiže i vojska. Moramo 10.000 vreća pripremiti', poručio je Perović.

Prema najavama, očekuje se da će vodostaji Kupe i Odre narasti još dvadesetak centimetara tako da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2014. i moglo bi biti poplavljeno pedesetak kuća. Na terenu su vojska, vatrogasci i volonteri Crvenog križa, a pomažu i građani.

Na državnoj cesti Sisak - Popovača u šumi Brezovica prometnica je privremeno zatvorena za sav promet.

Promet će biti obustavljen od ponedjeljka, 19. ožujka u 19 sati do utorka, 20. ožujka u 7 sati, a najbliži obilazni alternativni pravac između posavskog i moslavačkog dijela županije bit će preko Ivanić Grada i Martinske Vesi. Ovisno o uvjetima koji će biti na trenu, Stožer će u utorak donijeti odluku o daljnjoj regulaciji prometa.

Do prelijevanja vode preko prometnice u šumi Brezovica došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u retenciju Lonjsko polje.

Andrej Plenković i Damir Krstičević obišli poplavljeno područje Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Ranije tijekom dana u Jasenovcu je održana izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje, koju je u Općinskom poglavarstvu u Jasenovcu sazvao načelnik Stožera, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec.

Sastanku su prisustvovali premijer Andrej Plenković, ministri Damir Krstičević i Tomislav Ćorić te predstavnici Oružanih snaga RH.

Nakon sastanka u Jasenovcu Plenković je stigao u Uštice kod Jasenovca gdje je pukla cesta.

'Nakon sastanka Stožera za obranu od poplava u Jasenovcu razgovarali smo sa svim službama koje su nadležne za osiguravanje nasipa. Vodostaj Save je najveći u zadnjih 48 godina, za sada aktivnim angažmanom Hrvatskih voda, vojske, policije i drugih službi je stanje pod kontrolom. Lonjsko Polje služi kao svojevrsni rezervoar na koji se pokušava preusmjeriti što veća količina vode. Zahvaljujem svima na požrtvovnosti. Ovo pokazuje da je sustav obrane podignut na visoku razinu', rekao je Plenković.

  • +19
U Jasenovcu izvanredno stanje Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Stanje je posebno kritično u Trebežu, mjestu gdje je desetak obiteljskih kuća okruženo vodom, a hrana i druge namirnice mještanima se dostavljaju čamcima. Stanovnici tih kuća ne žele biti evakuirani, što braniteljima otežava posao.

Mještanima, djelatnicima vodoprivrednih tvrtki, pripadnicima HGSS-a iz Novske, vatrogascima i drugima i nadalje pomaže oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, koji su angažirali i nužnu mehanizaciju, čamce i amfibiju.

  • +12
U mjestima oko Siska uz Kupu i Odru ulažu se napori da se obrane od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, za danas u 20:00 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na temu obrane od poplava te praćenja razvoja situacije i poduzimanja odgovarajućih mjera.

Temeljem održanih sjednica i zahtjeva stožera civilne zaštite, za potrebe obrane od poplave na ugrožena područja do sada je iz DUZS-a upućeno:

  • u Kosinj: 3 čamca aluminjska s opremom, 10 agregata 2,5-5 kw s opremom, 30 prsluka za spašavanje na vodi
  • u Jasenovac: jedna pumpa visokog kapaciteta
  • u Karlovac: jedna pumpa visokog kapaciteta i dvije punilice za pijesak s opremom
  • iz Ravnateljstva za robne zalihe: jedna pumpa visokog kapaciteta (Letovanić) i 2 punilice za pijesak s opremom (Jasenovac, Lipovljani)

U pripremi je:

  • 40 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe
  • 20 pumpi za vodu
  • 20 agregata
  • 3 pumpe visokog kapaciteta (preko Robnih zaliha)
  • 4 čamca s opremom
  • +23
Na području Kosinja proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poplavljena Kosinjska dolina

U Kosinjskoj dolini, u kojoj je poplavljeno je pedesetak kuća, vojska je očistila snijeg sa šumskih putova i omogućila komunikaciju s Kosinjskim Bakovcem.

Očekuju se stagnacija i pad vodostaja rijeke Like jer se zbog smrzavanja tla i oborina smanjuje dotok novih i prošlih oborina s Velebita, a aktivnosti svih sastavnica Civilne zaštite u Kosinju vrlo su žive, pomaže se stanovništvu da što bolje prebrodi i ovu poplavu, rekao je u ponedjeljak za Hinu načelnik Općine Perušića Ivan Turić i pohvalio sve službe.

  • +17
Zbog izlijevanja rijeke Like poplavljeno Kosinjsko polje te Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Od pročelnika gospićke postaje HGSS-a Josipa Brozičevića, koji je sa spasiocima cijeli dan na terenu, doznaje se, primjerice, da je jedna starija gospođa zbog krvarenja čamcem hitno prevezena od Gornjeg Kosinja do ceste u Perušiću, gdje ju je preuzela hitna medicinska služba, a medicinsku su pomoć dobili i neki drugi Kosinjani.

I danas su se nekim mještanima žurno dizali kućanski uređaji, pokućstvo i stočna hrana, i to u kućama koje jučer nisu bile poplavljene, a danas je u njih prodrla voda. Riječ je o najmanje dvadeset kuća, što znači da ih je danas poplavljeno pedeset. Time se povećao i broj kuća u koje se dostavljaju strujni agregati, gorivo i razne druge potrepštine.

Brozičević je zadovoljan suradnjom vatrogasaca, Crvenoga križa, HGSS-a, DUZS-a, Interventne policije, HEP-a i komunalnih tvrtaka.

'Mogu reći da ovdje sustav civilne zaštite apsolutno funkcionira, sve operativne snage su na terenu, svi sa svojim resursima djeluju, i to prema prioritetima koje koordinira Stožer civilne zaštite Općine Perušića. Sve ide dobro, bez praznog hoda i nesporazuma, skladno', rekao je Brozičević.

Noću će na terenu uz mještane Kosinjske doline ostati uglavnom policija. Većina službi će se povući, osim onih za hitne potrebe.

Vodeni val na Savi u Brodsko-posavskoj županiji očekuju u četvrtak.

Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su članove stožera o izvanrednim mjerama obrane od poplava na području Stare Gradiške, Davora i Slavonskog Kobaša. U Slavonskom Brodu na snazi su redovite mjere obrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu pripremne mjere obrane od poplava.

Prema trenutačno raspoloživim podatcima, vrhunac vodenog vala u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se u srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 cm.

Stožer je zaključio da na području Stare Gradiške tijekom ponedjeljka i utorka preventivno treba postaviti vreće s pijeskom. Utvrdit će se dionica dužine 3,5 kilometra na dijelu gdje nema nasipa iako se ni na toj dionici ne očekuje da će se Sava izliti iz korita. Na dionici dugoj 1100 metara pojačat će se i nasip kanala Struga.