VRHUNAC SE JOŠ ČEKA

Izvanredno stanje: Sava je oborila rekord iz 1970., na terenu 180 vojnika i amfibija

19.03.2018 u 06:47

Bionic
Reading

Vodostaji rijeka u Hrvatskoj su u porastu. Vrlo je teško na području Jasenovca gdje su proglašene izvanredne mjere, a u obrani od poplava sudjeluje 180 vojnika i amfibija. Vrhunac vodnog vala očekuje se u utorak

Krizni stožer je zaključio kako su u obrani od Save i Une poduzete sve potrebne mjere te da sustav može izdržati još 30-ak centimetara porasta vodostaja, javio je u nedjelju navečer HRT. U obrani od poplava u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću sudjeluje 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i amfibija, priopćeno je iz MORH-a.

Na području Jasenovca angažirano je 16 pripadnika Hrvatske vojske s amfibijom, pet čamaca, tri motorna vozila i tri pumpe, a na području mjesta Trebež kod Jasenovca angažirano je 92 pripadnika HV-a s 11 motornih vozila. Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su i na području Letovanića, njih 71, sa šest motornih vozila.

Sve su službe spremne da u slučaju potrebe evakuiraju stanovnike poplavljenih kuća. Učenicima iz Mlake je smještaj organiziran u Jasenovcu kako bi mogli redovno pohađati nastavu. I vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici je u stalnom porastu i u 18 sati je iznosio 430 centimetara, što znači da su ponovo na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u nedjelju kako je dosegnut povijesni rekord od 907 centimetara rijeke Save kod Jasenovca, čime je srušen rekord star 48 godina.

To samo dovoljno govori da je situacija zaista ozbiljna. Nećemo gubiti ni dana ni noći, moramo se dobro pripremiti. Dograđuju se nasipi jer i dalje bilježimo rast vodostaja, želimo se dodatno zaštititi. Sutra u pomoć dolaze i ronioci. Ekipe moraju biti spremni, punit će se noćas vreće, a od sutra ćemo stalno na raspolaganju imati 300 vojnika - rekao je Đuroković za N1.

  • +23
Na području Kosinja proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na području Kosinja u Općini Perušić proglašeno je jučer izvanredno stanje obrane od poplava. Tu je odluku donio ličko-senjski župan Darko Milinović u svojstvu zapovjednika županijskog Stožera Civilne zaštite i stavio stožere Županije i Općine Perušić u stupanj visoke pripravnosti. Izvanredno stanje odnosi se na naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudinka. U odluci također stoji da je vodostaj rijeke Like na mjerodavnom vodomjeru Selište u nedjelju bio 494 centimetra s tendencijom porasta. Izvanredno stanje na tom području proglašava se kad vodostaj Like premaši 489 centimetara.

  • +15
Klizište u Posedarju Autor: Jure Miskovic / CROPIX