BORBA S VODENOM STIHIJOM

Izvanredno stanje u Kosinju i Jasenovcu, sprema se evakuacija ugroženih

18.03.2018 u 20:06

Bionic
Reading

Vodostaji velikog broja rijeka i dalje su u porastu. Na terenu su interventne službe koje ugroženim građanima čamcima razvoze hranu i pružaju medicinsku pomoć. Najteže je u Kosinjskoj dolini gdje je odsječeno 500-tinjak ljudi zbog čega je proglašeno izvanredno stanje

U Gospiću i široj okolici počeo je padati gust i mokar snijeg, što pogoršava već nepovoljne hidrološke prilike koje uzrokuju poplavu u Kosinju u općini Perušić.

Tako vodostaj u donjem toku rijeke Like raste od 5 do 8 centimetara na sat i, kako se doznaje u Stožeru Civilne zaštite Općine Perušić, na tom je području sada poplavljeno više od 50 kuća i gospodarskih objekata.

Tijekom cijelog dana više od 60 operativaca pomaže ugroženom stanovništvu u opskrbi agregatima za struju i izvlačenju namještaja iz nižih dijelova kuća koji još nisu pod vodom.

U poplavljenoj Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje, vrhunac vodenog vala tek se očekuje. Pod vodom je kameni Kosinjski most. Područja Gornjeg i Donjeg Kosinja su bez struje te 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa dovozi čamcima agregate za struju i druge potrepštine.

U popodnevnim satima ličko-senjski župan Darko Milinović proglasio je izvanredno stanje koje se odnosi na naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudink.

U subotu je župan prema svojim ovlastima najavio i proglašavanje stanja elementarne nepogode za taj dio Općine Perušić, a općinski Stožer Civilne zaštite je izvjestio da je trideset kuća u Kosinjskoj dolini poplavljeno, da pet naselja nema struju, te da su čamci jedina veza s ukupno oko 600 stanovnika do čijih kuća su nekoliko dana poplavljene ceste, a od danas i Kosinjski most.

  • +23
Na području Kosinja proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jasenovac: Izvanredno stanje zbog nabujale Save

Upravo u vrijeme dok se u nedjelju poslijepodne u Jasenovcu održavala izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije, vodostaj Save je premašio granicu od 900 centimetara, pa je proglašeno izvanredno stanje, najviši stupanj obrane od poplava.

Vodostaj i nadalje raste, u prosjeku jedan centimetar na sat i u 18 sati je iznosio 904 centimetra, što znači da stanovnici naselja uz Savu neće imati mirnu noć. Sve su službe spremne da u slučaju potrebe evakuiraju stanovnike poplavljenih kuća.

Najkritičnije je u Trebežu, gdje je u pomoći mještanima i vatrogascima u podizanju 2,5 kilometara nasipa angažirano i 150 pripadnika Hrvatske vojske. Mještani vjeruju da vodostaj neće premašiti dosad rekordnih 907 centimetara, kada je cijelo naselje bilo pod vodom.

  • +16
Vojska i Crveni križ u Letovaniću pomažu stanovnicima u obrani od poplave Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Kritično je i u naselju Mlaka, koje je okruženo vodom, pa pripadnici HGSS-a i Crvenog križa stanovnicima hranu i druge potrepštine dovoze čamcima.

Kako je za Hinu izjavila načelnica općine Jasenovac Marija Mačković, učenicima iz Mlake je smještaj organiziran u Jasenovcu kako bi mogli redovno pohađati nastavu.

Neizvjesno je međutim hoće li nastavu u ponedjeljak pohađati i učenici kostajničke osnovne i srednje škole. Iako su stručnjaci potvrdili da uočene napukline nisu posljedica klizanja tla ili djelovanja vode, roditelji su skeptični i velik ih broj najavljuje kako bez sigurnog jamstva djecu neće pustiti u školu.

I vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici je u stalnom porastu i u 18 sati je iznosio 430 centimetara, što znači da su ponovo na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

  • +12
Korana poplavila Logorište, vatrogasci i vojska pomažu u obrani od vode Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Rastu i vodostaji na karlovačkom području

Vodostaji rijeka na karlovačkom području u nedjelju rastu pa su hrvatski vojnici, djelatnici Hrvatskih voda i dvije kooperantske tvrtke nastaviti učvrščivanje boks barijera, uz ostalo i umetanjem gline tamo gdje voda prodire, kako se ne bi dogodilo da voda poplavi i jedan stambeni objekt karlovačkih naselja.

Brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, koji je također bio na sjednici karlovačkog Stožera Civilne zaštite rekao je da 32-jica vojnika nastavljaju raditi na ojačavanju boks barijera u Logorištu, Maloj Švarči i Mostanju, a u pripravnosti je, prema potrebi, još vojnika.

Na tri mjesta, u Belajskim Poljicama, Vojniću i u Karlovcu pune se vreće s pjeskom, jučer je 80-tak vatrogasaca više dobrovoljnih vatrogasnih društava prevozilo vreće građanima uz Kupu i pomogli im poslagati ih oko pojedinih kuća.

Osim toga vatrogasci svuda gdje podzemne ili protočne vode prolaze, crpkama izbacuju vodu što dalje od kuća.

Profesionalni vatrogasci i HGSS cijelo vrijeme su sa svojim čamcima na raspolaganju stanovništvu do čijih se kuća ne može poplavljenim cestama, dio profesora odvozi se tako u Šišljavić i Rečicu na nastavu, liječnici do pacijenata i obratno, doprema se nužna hrana i lijekovi.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju