VELIKI PRITISAK NA BIRAČE

Koalicija 'Pod lupom' zabilježila 329 kritičnih situacija na izborima u BiH

07.10.2018 u 20:37

Bionic
Reading

Prema novim podacima Koalicije 'Pod lupom', do 18 sati zabilježeno je 329 kritičnih situacija koje uključuju kršenja izbornih pravila i incidente na biralištima u okviru nedjeljnih općih izbora u Bosni i Hercegovini. Dario Jovanović, direktor Koalicije, kazao je da ohrabruje podatak da je 159 situacija riješena vrlo brzo u suradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH (SIP) i lokalnim izbornim komisijama

'To je napredak u odnosu na prošle izbore, ali ujedno broj kritičnih situacija je povećan u odnosu na lokalne izbore. Najviše prijava odnosi se na pritisak na birače i prijave o kupovini glasova, zatim zabranjivanje promatračima da promatraju izbore, te sumnja u postojanje tzv. bugarskog vlaka na 12 birališta', rekao je Jovanović za Klix.ba.

Koalicija 'Pod lupom' u lokalnim komisijama, mobilnim timovima i pozivnom centru ima 3.800 promatrača. Prema Jovanovićevim riječima, mobilni timovi su posjetili 745 biračka mjesta.

'Zabilježeni su kratkotrajni prekidi glasanja na dva biračka mjesta u Doboju i na jednom biračkom mjestu u Bijeljini. Bilo je dosta kršenja izborne šutnje. Naši promatrači su zabilježili 80 primjedbi o radu biračkih mjesta', rekao je Jovanović.

  • +21
Izbori u BiH Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istaknuo je da prozirne glasačke kutije povećavaju transparentnost izbora u BiH.

'Sva kršenja unosimo u zapisnik i njih u SIP-u mogu, ali i ne moraju tretirati. Tražit ćemo da izmjene Izbornog zakona omoguće instrument koji će uzeti u obzir i ovakve prijave kršenja izbornog procesa', kazao je Jovanović.

Službena konferencija za novinare Koalicije 'Pod lupom' zakazana je za 23 sata kada će biti priopćene detaljnije informacije.