IZGREDI NA izborima

Zatvorena birališta u BiH: Do 15 sati glasalo 37 posto birača; odaziv je veći u Republici Srpskoj

07.10.2018 u 18:00

Bionic
Reading

Točno u 19 sati zatvorena su birališta širom Bosne i Hercegovine. Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) priopćit će službene rezultate iza ponoći, no očekuje se da će političke stranke prije toga prezentirati preliminarne rezultate općih izbora. Do 15 sati glasalo je 37,21 posto od 3,3 milijuna upisanih birača, što je 0,60 posto više nego prije četiri godine, objavio je SIP kasno poslijepodne

Odaziv u Federaciji BiH bio je je 34 posto, u Republici Srpskoj 41 posto, a u distriktu Brčko 32 posto. Najveća izlaznost zabilježena je u općini Istočni Drvar gdje je do 15 sati glasalo 67,53 posto birača, a najmanja izlaznost bila je u općini Sanski Most gdje je glasalo 19,91 posto birača. Detaljni presjek odaziva na izbore može se vidjeti ovdje.

FAVORITI NA BIRALIŠTIMA: Rađa li se nova BiH? 'Iza ponoći očekujem brzi napredak prema EU'

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da se glasanje odvija uredno iako je na nekim biračkim mjestima bilo poteškoća.

  • +21
Izbori u BiH Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zabilježeno je osam manjih incidenata na biralištima pri čemu je intervenirala i policija no to nije omelo tijek glasovanja osim na jednom mjestu u Bijeljini gdje je glasanje prekinuto na sat vremena zbog izazivanja izgreda, a nakon toga je nastavljeno.

Petrić je potvrdio da u SIP-u imaju informacije o dugim čekanjima na nekim biralištima, ali je istaknuo da je odgovornost lokalnih biračkih odbora da svima koji čekaju u redovima osiguraju glasanje pa će u slučaju potrebe biti produljen rad biračkih mjesta.

Građani BiH na biralištima: Ovih šest pitanja i dogovora olakšat će vam snalaženje u izbornoj džungli

Izbori u BiH Izvor: Društvene mreže / Autor: AlJazeera

Diplomatski predstavnici Europske unije i Sjedinjenih Država su tijekom dana posjetili neka od birališta, a u izjavi novinarima istaknuli su da je i za Bruxelles i za Washington uz regularnost izbornog procesa podjednako važna provedba rezultata izbora i postizanje brzog dogovora koji će omogućiti uspostavu novih vlasti na svim razinama, javlja Hina.

Šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je u Sarajevu da očekuje da će izborni rezultati biti poštovani te se nada što skorijem formiranju nove vlade.

'Da bi se to dogodilo bit će potreban kompromis i dogovor, ali iznad svega volja da se to postigne', kazao je Wigemark novinarima u Sarajevu nakon obilaska jednog od biračkih mjesta.

Američlka veleposlanica u BiH Maureen Cormack također je kazala da je brza uspostava nove vlasti u BiH korak kojemu se nadaju u Washingtonu.

'Jako je važno da se rezultati provedu što prije sukladno sudskim presudama', kazala je Cormack.

  • +7
Izbori u BiH Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

BiH je ovogodišnje izbore dočekala bez jasnih pravila o tome kako će se formirati Dom naroda državnog i parlamenta Federacije BiH jer nije dogovoreno kako nadomjestiti odredbe izbornog zakona koje je je Ustavni sud BiH još 2016. godine proglasio neustavnim i nevažećim.