POLUDITE OD BIJESA!

Knjiga koja je pomela Sarkozyja

  • Autor: K. Dujmović
  • Zadnja izmjena 28.12.2010 09:17
  • Objavljeno 27.12.2010 u 15:49
Hessel

Hessel

Izvor: Creative Commons / Autor: a34.idata.over-blog.com

Heroj Pokreta otpora i jedan od koautora Deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. Stéphane Hessel napisao je knjižicu od svega 30 stranica koju će Sarkozy pamtiti čitav život. Sasuvši drvlje i kamenje na sadašnje vodstvo Francuske, sve dublje ekonomske podjele, neljudski tretman imigranata i neslobodu medija, Hessel je sa svoje 93 godine napisao najčitaniji politički pamflet suvremene Francuske. Knjigu je kupilo već 600.000 ljudi

Koliko čovjek koji se rodio pred praktički stotinu godina može relevantno ocijeniti sadašnju političku situaciju, a bez da ga okolina s pristojno i s podsmijehom ne sasluša i pospremi nazad u neku gerijatrijsku čekaonicu za skori pokop? Ništa slično nije se dogodilo legendarnom francuskom diplomatu Stéphane Hesselu koji od listopada ove godine ne prestaje puniti medijski prostor zbog svoje svježe objavljene knjižice 'Indignez-vous!' (u slobodnom prijevodu 'Poludite od bijesa!') u kojoj se dijametralno suprotstavlja Sarkozyju, njegovim socijalno neosjetljivim reformama, umiljavanju velikom kapitalu i političkom vrludanju koji je začinjeno brutalnim tretmanom imigranata.

Knjiga od svega trideset stranica prodana je već 600.000 primjeraka, a izdavač Indigène procjenjuje da će konačna brojka glasiti milijun.

auboutduweb.com

auboutduweb.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hessel nije bilo tko. Biografija mu ima mitske dimenzije, a i samim porijeklom pripada kolektivnoj imaginaciji. Naime, majka mu je bila slobodoumna Helen Grund, Njemica koja je inspirirala francuskog pisca Henri-Pierrea Rochea da napiše roman 'Jules i Jim' po kojem je François Truffaut snimio istoimeni film. Ukratko, priču o ljubavnom trokutu u kojem je žena istovremeno zaljubljena u dvojicu muškaraca.

Devedesettrogodišnjem Hesselu koji je kao pripadnik Pokreta otpora za dlaku preživio konc-logore Buchenwald i Dora danas su ipak draže neke druge teme, poput rastućeg jaza između bogatih i siromašnih u francuskom društvu, katastrofalne antiimigracijske politike, osude izraelskih akcija u pojasu Gaze i potrebe za snažnijom potporom Palestine. Nota bene, Hessel je židovskog porijekla.

Godine 1985. predsjedao je francuskim odborom za imigraciju i kaže kako su čvrsto vjerovali u multikulturalnu naciju. 'Mogli smo dati primjer snažne integracijske politike', kaže Hessel ogorčeno komentirajući izgon Roma koji je nedavno potresao Francusku.

'Indignez-vous!' već uspoređuju s legendarnim De Gaulleovim radijskim obraćanjem naciji iz Londona 18. lipnja 1940. u kojem poziva svoje sunarodnjake na otpor nacističkom okupatoru. Knjižica u kojoj Hessel ovih dana poziva na miran protest i oživljavanje ideala iz vremena Pokreta otpora, već se prevodi na svjetske jezike. Još samo nam preostaje odgovor na jedno pitanje. Je li Hesselov otac Jules ili Jim? Došaptavaju nam iz upućenih izvora: Jules.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi