evo što sve traže

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a i Možemo! imaju amandmane na zagrebački proračun ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 05.12.2022 14:16
  • Objavljeno 05.12.2022 u 14:16
Joško Klisović

Joško Klisović

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Klub gradskih zastupnika SDP-a predlaže četiri amandmana samostalno za zagrebački proračun za 2023. te tri zajednička amandmana sa Klubom gradskih zastupnika Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, Zelena alternativa - ORaH, ukupne vrijednosti oko 60 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak

Klub SDP-a amandmanom traži 15.000 eura za projektnu dokumentaciji i pripremne radnje za izgradnju domova za starije osobe, a prioritet je izgraditi dom u zapadnom dijelu Zagreba, rekao je na konferenciji za novinare Joško Klisović.

Amandmanom traže i više od 20 milijuna kuna za novčane naknade umirovljenicima te naknadu za Božić i Uskrs i osobama s invaliditetom.

Traže podizanje imovinskog cenzusa za stjecanje prava na novčanu naknadu za umirovljenike sa sadašnjih 1700 na 1800 kuna mirovine, čime bi novih 2300 umirovljenika primalo tu naknadu. Također traže podizanje dosadašnjeg iznosa naknade za dodatnih 100 kuna umirovljenicima čija je mirovina manja od 1500 kuna, dok bi umirovljenicima s mirovinama od 1500 do 1800 kuna naknada ostala 200 kuna.

Korisnicima tzv. nacionalne mirovine koji su primali naknadu od 400 kuna, iznos bi se povećao na 500 kuna. Navedene kategorije umirovljenika primaju i naknadu za Božić i Uskrs ukupnog iznosa do 400 kuna, a amandmanom SDP traži da tu naknadu primaju i osobe s invaliditetom.

Klub SDP-a amandmanom traži i 130.000 eura za očuvanje kvalitete i dubine vode pogodne za sport, rekreaciju i kupanje na Jarunu, a amandmanom traže i oko 20 milijuna kuna za isplatu mjesečnih akontacija za redovno održavanje škola i vrtića.

Zajedno s Klubom zastupnika Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, Zelena alternativa - ORaH traže povećanje neto iznosa satnice pomoćnika u nastavi sa 30 na 35 kuna, za što bi u proračunu trebalo osigurati 10 milijuna kuna.

Skupa traže i 500.000 kuna za pilot projekt suzbijanja menstrualnog siromaštva, a amandmanom koji ne zahtijeva dodatni novac traže jasnije uvjete oko programa javnih potreba u sportu, odnosno da se jasnije istaknu uvjeti za ostvarivanje satnice u sportskim objektima.

Klisović je rekao kako pojedinačne amandmane na proračun ima i SDP-ov zastupnik Renato Petek, ali oni nisu usuglašeni s Klubom zastupnika te stoga nisu amandmani Kluba SDP-a. Kazao je i da je platforma za pregovore o koalicijskom sporazumu s Možemo! više-manje je gotova te očekuje da će pregovori početi prije kraja ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!