DNEVNI AVAZ

Ključni svjedok za optužbe na račun SOA-e je radikalni islamist iz Zenice?

27.04.2019 u 10:56

Bionic
Reading

Ključni svjedok optužbi da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) regrutirala državljane BiH kako bi oni podmetali oružje u islamske vjerske objekte u BiH, što bi navodno služilo kao dokaz tvrdnjama da je ta zemlja utočište tisuća opasnih terorista, pripadnik je zajednice radikalnih islamista-selefija, objavio je u subotu sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na izvore iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA)

Harun Čelenka trenutačno živi i radi u Travniku, a član je jedne od skupina-paradžemata koje su se odmetnule od službenih struktura Islamske zajednice u BiH i koje prakticiraju radikalno tumačenje islama, a sjedište joj je u Zenici.

OSA je informacije o tome da Čelenka predstavlja sigurnosnu prijetnju dobila početkom 2018. i to upravo od SOA-e, koja se poslije našla na meti optužbi da nezakonito istražuje državljane BiH.

SOA je Čelenku kao potencijalnu prijetnju identificirala temeljem njegovih statusa na društvenim mrežama, a često je putovao u države Europske unije upravo preko Hrvatske.

"Avaz" citira izvor iz OSA-e koji je kazao kako, unatoč obavijestima što su ih dobili od hrvatskih kolega, bosanskohercegovački obavještajci nisu smatrali da im je Čelenka sigurnosno zanimljiv.

Upravo na osobu H.Č., kao na ključnog svjedoka postojanja navodne obavještajne afere, pozivao se ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je tvrdio kako hrvatski obavještajci nezakonito djeluju protiv BiH te kako su u to uključeni i njegov zamjenik Mijo Krešić, hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te novinar Televizije Republike Srpske (RTRS) Mato Đaković.

U sklopu istrage koju je o tim optužbama otvorilo Tužiteljstvo BiH saslušana je i osoba inicijala H.Č., kao i Mektić, a Tužiteljstvo BiH je zaključilo kako nema osnova za nastavak tog procesa, no zato je otvorilo posebnu istragu protiv ministra koji je sada osumnjičen za odavanje povjerljivih podataka i ugrožavanje sigurnosti zemlje.

Vlaho Orepić i Dragan Mektić / Arhiva Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u travnju je ipak odlučilo zbog ovog slučaja uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj "zbog aktivnosti i postupaka SOA-a prema državljanima BiH prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku".

Ministarstvo vanjskih poslova BiH tu je notu pripremilo ovog tjedna i u srijedu je uputilo Predsjedništvu na odobrenje, nakon čega bi ona trebala biti poslana u Zagreb.