SPOR SA SLOVENIJOM

Klisović: Nećemo povući punomoći bankama

25.01.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji 'Poligraf' HR-a, u kojoj je bilo riječi o problemima u vezi sa slovenskom ratifikacijom hrvatskoga pristupnog ugovora s Europskom unijom, zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović izjavio je da Hrvatska u ovom trenutku ne namjerava povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke

Ujedno, u razgovoru s Mislavom Togonalom, najavljena je moguća odgoda sastanka hrvatskog i slovenskog pregovarača Zdravka Rogića i France Arhara.

U sjeni velike diplomatske ofenzive donesena je i prva presuda protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj. Kako javlja Jutarnji list, podneseno je više od 30 tužbi. Ova je teška samo 254 eura, ali je vrlo važna jer otvara novu stranicu u pravnoj praksi.

Kako piše Jutarnji list, Ljubljanska banka i Nova ljubljanska banka tvrdile su da bi dug trebala vratiti Narodna banka Jugoslavije u sklopu sukcesije. Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Iva Žutelija-Krešić sada je zaključila da Nova ljubljanska banka mora vratiti dug solidarno sa starom Ljubljanskom bankom.

Imovina nekog pravnog subjekta ne može se odvajati na način da se dijele imovinska prava, ali ne i obveze, jer bi takva situacija dovela do opće pravne nesigurnosti. Prijenos prava bez prijenosa obveza protivan je osnovnim pravnim načelima, načelima obveznog prava i moralu, ali i javnom poretku Republike Hrvatske, stoji u presudi.