SRPSKI ZAKON O JURISDIKCIJI

Klisović: Naša diplomacija mora pomoći Bruxellesu da shvati problem

14.04.2016 u 19:44

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović drži da non-paper Europske komisije, prema kojem ona smatra da pitanje srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine ne treba biti uvjet za otvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, nije nikakva odbijenica već samo izražavanje mišljenja

'Naš je stav bio da zakon nije dio akija i ne treba biti uvjet za otvaranje poglavlja. Mi mislimo da su neke druge stvari bitne. Univerzalni zakon o jurisdikciji pojavljuje se u onim slučajevima kada država ne može procesuirati zločine, a to se događa primjerice kada država propadne. U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini postoji dokazana volja za procesuiranjem i postoji Međunarodni sud koji nadležan za njih. Zato ne vidimo pravo da Srbija sebi daje ekskluzivno pravo jurisdikcije. K tome to je problem i s pravnom sigurnošću građana', kazao je Klisović.

Upitan kako će se nakon ovoga razvijati odnosi Hrvatske i Srbije kazao je kako se odnosi dviju zemlja moraju se razvijati.

'Uvijek ćemo biti susjedi i uvijek će biti otvorenih pitanja. Srbija ne žele povući zakon. Želimo da u Beogradu ozbiljno shvate političke implikacije u Beogradu, a što se tiče Bruxellesa, oni moraju dobiti dodatan uvid u problem, ana tome mora raditi i naša diplomacija', zaključio je Klisović.


424461,420961 ,420495 ,423323