MJERE PREVENCIJE

Klinika Vrapče: Suicid je moguće spriječiti trajnom skrbi

10.09.2022 u 12:18

Bionic
Reading

Problem suicidalnosti zahtijeva trajnu predanost i tako je samoubojstva nedvojbeno moguće spriječiti, poručili su iz Klinike za psihijatriju Vrapče u povodu Svjetskog dana prevencije samoubojstava.

Radi se o svojevrsnoj “tihoj epidemiji”, u kojoj, po procjeni stručnjaka, oko 703 000 ljudi godišnje sami sebi oduzmu vlastiti život, te da uz svako izvršeno ide i 20 pokušaja samoubojstva.

Po podacima MUP-a, u Hrvatskoj su se lani ubile 572 osobe.

Kako svaki pokušaj oduzimanja vlastitog života, a posebice izvršenje, ima duboke, a nerijetko i nesagledive učinke na bližnje, breme suicidalnosti zahvaća i opterećuje milijune osoba diljem svijeta, priopćio je Ivan Ćelić u ime tima stručnjaka Klinike za psihijatriju Vrapče u povodu Svjetskog dana prevencije samoubojstava koji se obilježava 10. rujna.

Jedino ispravno shvaćanje suicidalnosti jest ono kroz prizmu javnog zdravstva i jedino je na taj način samoubojstva moguće spriječiti, rečeno je uz napomenu da je geslo ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava - “stvarajmo nadu djelovanjem”.

Stvaranjem i održavanjem nade kroz djelovanje, prenosimo poruku drugima kako ima nade te kako brinemo i želimo skrbiti za njih. Djela svih nas, bez obzira koliko ona bila velika ili mala, mogu pružiti nadu drugima, a posebice onima u potrebi. U tome svi mi imamo svoju ulogu te svi možemo doprinijeti boljem razumijevanju suicidalnosti, nastojati doprijeti do osoba koje se bore s istom te omogućavati dijeljenje vlastitih iskustava, kaže se.

Hrvatska se zahvaljujući Klinici za psihijatriju Vrapče uključila u Europsku alijansu protiv depresije (EAAD) te postala dio mreže koja je razvila niz intervencija u zajednici. One su usmjerene na unapređenju otkrivanja, sprječavanja i liječenja depresivnih poremećaja te sprječavanja suicidalnosti.

Također, djelatnici Klinike su temeljem stručno-znanstvene suradnje postali sastavni dio Međunarodnog udruženja za prevenciju suicida.

Samoubojstva je nedvojbeno moguće spriječiti. Moguće je utjecati na čitav niz uzročnih čimbenika suicidalnosti, od kojih se kao jedan od najvažnijih izdvaja liječenje psihičkih poremećaja koji su nerijetko u njezinoj podlozi. Stoga je od iznimne važnosti prepoznati znakove suicidalnosti i što prije potražiti stručnu pomoć, poručuju iz Klinike za psihijatriju Vrapče uz napomenu da se pomoć ondje može potražiti tijekom 24 sata dnevno.