hdz napravio iskorak

Kliman: U Istri se dogodio pravi politički potres

07.06.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman u ponedjeljak je u Puli ustvrdio je kako je ta stranka napravila značajan iskorak u Istri na proteklim lokalnim izborima koji su, kaže, donijeli pravi politički potres te je važno da se što prije razriješi situacija oko izbora istarskog župana.

"S obzirom na tako malu razliku u glasovima, za očekivati je bilo da će kolege iz SDP-a ići do kraja i da će pokušati vratiti izborni proces kako njima odgovora. Stvar je legitimna, koristi se sve moguće institucije da bi se vratilo u igru", komentirao je Kliman najave tužbe Ustavnom sudu iz redova SDP-a.

Naime, SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić najavio je jučer da će do danas u 24 sata uputiti žalbu Ustavnom sudu na rješenje DIP-a, kojim je sa 40 glasova razlike izgubio od IDS-ovog kandidata i novog župana Borisa Miletića, naglasivši da sud ima rok od 48 sati za odgovor na žalbu.

"Nedvojbeno je da se u Istri dogodio pravi politički potres", kazao je Kliman dodavši kako je i to potvrda da se "Istra budi".

Po njegovim riječima od iznimne je važnosti da se taj proces čim prije dovrši kako bi se konstituirala županijska skupština.

Istog je mišljenja i HDZ-ova kandidatkinja za istarsku županicu te ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić koja je rekla da "ne navija niti za jednog", ali zato drži kako je ključno da se ta priča čim prije završi.

"Kao kandidatkinja HDZ-a za županicu sam prestala biti relevantna. Prihvatila sam to kao činjenicu a s obzirom da imamo dva kandidata koji su bili moji protukandidati, ne navijam niti za jednog. No, ključno je da se priča završi. Izborno vrijeme je završeno, ulazimo u turističku sezonu, u jedno potpuno novo dinamično i izazovno vrijeme. Istra je turistička regija i zna se nositi s turizmom, ali je činjenica da se nosimo s turizmom u jednoj izazovnoj covid situaciji. I zato nam je potrebna hijerarhija vlasti", poručila je Hrstić.

Predsjednik HDZ-a Istarske županije Anton Kliman naglasio je kako je ova stranka u Istri tijekom izbornog postupka otvorila dobre teme i promovirala sve ono što HDZ ima namjeru činiti slijedeće godine bez obzira što HDZ-ova kandidatkinja za županicu nije ušla u drugi krug.

  • +7
Županijski odbor HDZ-a Istarske županije organizirao je konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic

"To je projekt pokretanja i revitalizacije željeznice u Istri, a zagovarali smo i osnivanje međunarodne škole na engleskom jeziku koja se pokazala kao potreba", poručio je Kliman.

HDZ-ov kandidat za pulskog gradonačelnika Mirko Jurkić ustvrdio je kako se i Pula, poput nekih drugih jedinica lokalne samouprave, odlučila za promjene, što smatra dobrim trendom. 

"Pula se odlučila za promjenu, mislim da je to dobro, ali je potrebno odrediti kvalitetan smjer bez ultimativnih uvjeta. To je politički nekorektno, no nije na meni da to prosuđujem", izjavio je Jurkić osvrnuvši se na prije par dana predstavljen međustranački sporazum između Nezavisne liste Filipa Zoričića, platforme Možemo! i SDP-a oko formiranja većine u pulskom Gradskom vijeću u kojem se jasno navodi kako nema koaliranja s IDS-om i HDZ-om.

"Neugodno me iznenadio uvjet platforme Možemo! u vezi s koaliranjem u gradskome vijeću. Mi smo kao HDZ tu da bi podržali kvalitetne razvojne projekte. Predstoji nam vidjeti hoće li Nezavisna lista Filipa Zoričića i SDP potpisati sporazum koji im je Možemo! vrlo ultimativno podastro. Mi ćemo nastojati činiti sve za dobrobit građana Pule", poručio je Mirko Jurkić.