POSLJEDNJA PREPREKA

Klaus će potpisati Lisabonski ugovor do kraja godine

07.10.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Češki premijer Jan Fischer izrazio je uvjerenost da će njegova zemlja do kraja godine dovršiti postupak ratifikacije Lisabonskog ugovora, istaknuvši da ostale članice nemaju razloga za zabrinutost

'Uvjeren sam da nema razloga za strah u Europi. Nije pitanje hoće li Češka ratificirati Lisabonski ugovor, nego je pitanje kada će to učiniti, a ja vjerujem da će se to dogoditi do kraja ove godine', rekao je češki premijer Fischer na konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovao audio vezom iz Praga. U srijedu su se u Bruxellesu sastali švedski premijer Fredrik Reinfeldt predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. Na tom sastanku trebao je sudjelovati i Fischer, ali je zbog tehničkih problema sa zrakoplovom ostao u Pragu, pa je sastanku nazočio putem video veze.

Nakon ponovljenog referenduma u Irskoj na kojem je prihvaćen Lisabonski ugovor, preostali su još potpisi šefova država Poljske i Češke kako bi taj dokument stupio na snagu. Predsjednik Europskog parlamenta Poljak Jerzy Buzek izjavio je na konferenciji za novinare da će poljski predsjednik Lech Kaczynski 'sigurno potpisati ovoga tjedna'. 'Očekujem da će i češki predsjednik Vaclav Klaus to učiniti', dodao je Buzek.

Oba doma češkog parlamenta već su ratificirala Lisabonski ugovor, ali za dovršetak postupka potreban je još potpis euroskeptičnog predsjednika Klausa, koji je veliki protivnik toga ugovora. Prije nekoliko dana, 17 senatora, članova gornjeg doma češkog parlamenta, podnijelo je zahtjev ustavnom sudu da preispita je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom i sigurno je da Klaus neće potpisati prije nego što dobije pravorijek ustavnog suda.

'Jasno je da moramo poštovati postupak u Češkoj', rekao je švedski premijer Reinfeldt. Na pitanje što predstavlja današnji sastanak, ako to nije pritisak na Klausa, predsjednik EP-a Buzek odgovorio je da se radi o troškovima čekanja u drugim zemljama članicama na odluku jedne zemlje članice jer Europa se mora početi baviti prečim problemima, a za to su joj potrebne čvrste institucije.