CRVENI NOSOVI

Klaunovidoktori svojom misijom izmamljuju osmijehe: 'U bolnici smo susreli klaunovedoktore. Ja vam tu sreću ne mogu opisati'

21.06.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Crveni nosovi klaunovidoktori dobro su poznati prijatelji na dječjim odjelima bolnica gdje rastjeruju tugu i stres te ohrabruju male pacijente i njihove roditelje s velikim dozama smijeha

Svaki klaundoktor ima svoje ime i kostim po kojem je prepoznatljiv. Ipak, u potpunosti se razlikuju od prve pomisli na lik klauna. Klaundoktori koriste suptilnu šminku zadržavajući svoje ljudske karakteristike koristeći tek najmanju masku na svijetu, crveni nos. Simbol je to empatije, zaigranost i socijalne osjetljivost, svega onoga što čini jednog klaundoktora, stoji u priopćenju.

U svoje posjete djeci na liječenju uvijek dolaze u paru, kako bi ih nasmijali i stvorili pozitivna iskustva i sjećanja na bolničko okruženje. CRVENI NOSOVI klaunovidoktori svakodnevno se susreću s različitim situacijama u kojima vide kako je život splet predivnih priča i događaja koji nastaju s razlogom, čak i kad je teško. To je njihova misija, uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama osjećaj radosti, sreće i optimizma.

Redovni susreti s djecom i njihovim roditeljima u bolnicama diljem Hrvatske, donose brojne priče, koje se ponekad i isprepletu, jer klaunvidoktori provode više programa te su bili aktivni i u vrijeme pandemije. Prije nekoliko godina Željka je postala majka dvoje djece i tada nije ni slutila kako će se jednog dana susresti s klaundoktorima.

'Na početku epidemije, u trenutcima straha i neizvjesnosti, počeli smo pratiti rad klaundoktora koji su nalazili načine kako virtualno doći do svih kojima je to bilo potrebno. Pratili smo njihova javljanja uživo, gdje su djeci donosili osmijeh na lica. I vjerujte, pomoglo je. Mojoj djeci jest. S oduševljenjem smo čekali svako novo javljanje', rekla je Željka.

Pandemija se smirila, a klaunovske cipele ponovno su zakoračile na hodnike bolnica u potrazi za dječjim smijehom i radošću. Ovoga puta susret s klaundoktorima dogodio se uživo. 'Bili smo u bolnici na pregledu i susreli smo klaundoktore. Napokon, uživo. Ja vam tu sreću ne mogu opisati! Zajedno su se vrtjeli, pjevali, plesali i izvodili trikove. Oduševljenju nije bilo kraja', nastavila je Željka.

Upravo zato na hodnike i u sobe dječjih odjela bolnica dolaze klaunovidoktori. Promjena atmosfere, igra i radost koju sa sobom donose, ali i koja za njima ostaje. CRVENI NOSOVI klaunvodoktori dobro su znani prijatelji na koje se djeca, roditelji, ali i medicinsko osoblje uvijek mogu osloniti kad je najteže.

U svojih 12 godina postojanja donijeli su osmijeh na 250.000 lica djece, starijih i onih kojima je najpotrebniji, zahvaljujući svojim donatorima koji ih podržavaju. I vi ih možete podržati na www.crveninosovi.hr