VAKULA NAJAVLJUJE

Kiše, tuča, a od petka i snijeg!

21.01.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Polje sniženoga tlaka i dotok vlažnog i nestabilnog zraka prošlih su dana uzrokovali kišu, u južnoj Hrvatskoj i obilniju, a u Dubrovniku je u utorak pala obilna tuča

Iznenađeni turisti iz Južne Koreje neumorno su škljocali fotoaparatima uživajući u neočekivanim zimskim radostima - za razliku od stanovnika povijesne jezgre koji su jedva dočekali da se grad u gradu otopi, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Vozači – oprez! Ponovno snijeg i vjetrovi!

Iako je snijeg u ovom dijelu godine sasvim uobičajena pojava, uostalom, padao je prošlih dana na višim nadmorskim visinama, primjerice na Sljemenu, gdje su jutros zabilježeni samo tragovi te još više na Zavižanu, gdje ga je jutros 10 cm, zbog njegove relativno rijetke pojave u dosadašnjem dijelu zime, valja upozoriti, posebice one koji tijekom petka i subote planiraju putovati kroz Gorski kotar i Liku.

Mjestimice, ponajprije na području Otočca, Plitvica i Korenice bit će velike vjerojatnosti i za više od 20 cm snijega već do kraja petka, a u noći na subotu moguće je stvaranje snježnog pokrivača i u nizinama središnje i posebice istočne Hrvatske.

Povremenog snijega, pa i snježnog pokrivača bit će i u dalmatinskim planinama, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, vjerojatno čak i u Konavlima.

Osim snijega, dodatne nevolje nekima bi mogao uzrokovati i jak, na udare ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti te još češća i žešća bura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u petak na jugu vjerojatno i podjednako jako jugo!

U sljedećem tjednu hladnije!

I tijekom vikenda će biti povremenog snijega, na Jadranu kiše, a u sljedećem tjednu vrlo je velika vjerojatnost stabilnijeg i hladnijeg vremena, diljem kontinentalnog područja uz minuse jutarnje, u gorju i cjelodnevne koji će smanjiti dosadašnje relativno veliko pozitivno odstupanje od prosječne mjesečne temperature zraka.