vremenska prognoza

Kiša se vraća na dva dana, a onda ponovno stiže pravo ljeto

09.08.2023 u 06:14

Bionic
Reading

Nakon kišovitih dana koji su uzrokovali poplave u Sloveniji i Hrvatskoj, kiša se ponovno vraća, no samo kratkotrajno. Prema prognozama sinoptičara DHMZ-a, već od vikenda temperature bi ponovno trebale ići preko 30 stupnjeva

U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i uglavnom bez oborine. Više sunca bit će prijepodne, ujutro ponegdje i magle, a oblaka u drugom dijelu dana. Navečer i u noći malo kiše moguće je na zapadu područja. Jutarnja temperatura oko 12 °C, a dnevna 24 - 25 °C.

Malo kiše te poneki pljusak s grmljavinom izgledniji su u središnjoj Hrvatskoj, osobito navečer u Međimurju i Zagorju. Danju djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te i dalje razmjerno svježe za ovo doba godine. Potkraj dana zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar.

  • +14
Vrućine u Rijeci - toplinski val u centru grada Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, a u gorju povremeno više oblaka. Popodne je pljusak praćen grmljavinom moguć u Gorskom kotaru. Sredinom dana na moru će zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a navečer pod Velebitom jaka bura. Dnevna temperatura zraka od 26 do 30 °C, a u gorju od 21 do 25 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku. Nakon jutarnjeg burina zapuhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 30 °C.

Većinom sunčano i na krajnjem jugu Hrvatske, popodne mjestimice s umjerenom naoblakom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, a popodne umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura zraka od 28 do 30 °C.

Toplije, sve češće i vruće, pljuskovi još u četvrtak

I sljedećih dana razmjerno svježe, ali sve manje. Pritom su u većini unutrašnjosti još i u četvrtak mogući pljuskovi, a od petka počinje stabilnije, sunčanije i toplije razdoblje, ponovno sve češće i vruće. No tijekom svježih jutara još bi mjestimice moglo biti magle.

Vrućina će se još i prije osjećati na Jadranu, gdje će i noći ponovno biti sve toplije, uz buru, koju će danju zamjenjivati maestral. Nebesku vedrinu rijetko će remetiti oblaci, no u četvrtak je moguć kratkotrajni pljusak, koji bi se iz zaobalja mogao spustiti do obale', prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

  • +28
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek