oprez na cestama

Kiša i vjetar stvaraju probleme u prometu, ove pravce pokušajte izbjeći

03.09.2017 u 08:19

Bionic
Reading

Jaki vjetar ometa promet u pojedinim dijelovima Hrvatske, a HAK upozorava i na skliske kolnike

Zbog prometne nezgode na 49km+750m autoceste A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj, između Đakova i Čepina, u smjeru Osijeka, zatvorena je preticajna traka.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar puše i usporava promet na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenje brzine, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Za sav promet zatvorena je lokalna cesta LC59045 Mihaljevac-Korenica, zbog stabla na kolniku.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju je u nedjelju, 3. rujna od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1.

HAK podsjeća vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi, itd.) voze s upaljenim dnevnim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Granični prijelazi

Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i GP Gruškovje (Slovenija) moguća je vožnja u kolonama i kratkotrajni zastoji posebice za vrijeme pojačane gustoće prometa. Korisnicima savjetujemo da se pravovremeno pripreme za putovanje, uključujući i kupnju vinjeta za korištenje autocesta na području Republike Slovenije kako se ne bi dodatno stvarale gužve i zastoji.

Granični prijelaz Harmica (SLO) zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 t.

Pomorski promet

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • katamaranske linija: Pula-Mali Lošinj-Zadar,
  • brzobrodska linija: Ubli-vela Luka-Hvar-Split- Dubrovnik-Korčula-Hvar-Bol-Split.

Tijekom nedjelje pojačan promet očekuje se na većini cesta u smjeru unutrašnjosti. Zbog gustoće prometa moguća je vožnja uz povremene kraće zastoje na pojedinim dionicama autocesta, posebice između čvorova Bosiljevo II i Lučko, u blizini odmorišta, te kod ulaza ili izlaza s autocesta pa vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog najavljene bure moguće su zabrane prometa za pojedine skupine vozila duž Jadranske magistrale (DC8) kao i na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb. Očekuje se pojačan promet osobnih vozila na većini graničnih prijelaza u oba smjera. Mogući su poremećaji u redu plovidbe za trajekte i katamarane, zbog bure.