Soronbaj Ženbekov

Kirgistanski predsjednik nastoji učvrstiti vlast u jeku političkog zastoja

10.10.2020 u 15:18

Bionic
Reading

Kirgistanski predsjednik Soronbaj Ženbekov u subotu je u pokušaju konsolidacije svoje moći otpustio glavne dužnosnike sigurnosti i naredio ponovno zatvaranje bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva koji je tek prije nekoliko dana izašao iz zatvora.

Vojni kontrolni punktovi postavljeni su preko noći oko prijestolnice Biškek, a oklopna vozila uočena su u tom gradu nakon što je Ženbekov naredio raspoređivanje vojnika kako bi uspostavili red u nemirima.

Ženbekov je otpustio glavne dužnosnike sigurnosti koji su podržali njegove protivnike ili nisu reagirali kada je oporba u utorak poručila da preuzima vlast.

Služba državne sigurnosti objavila je da je pritvorila Atambajeva pod optužbom za poticanje nemira. Bivši predsjednik nekad je bio zaštitnik Ženbekova, a sada je njegov najveći neprijatelj. 

Atambajevi pristaše oslobodili su u utorak bivšeg predsjednika iz zatvora gdje je služio dugotrajnu kaznu zbog optužbi za korupciju. 

Parlament se planirao okupiti u predsjedničkoj rezidenciji na periferiji Biškeka nakon što su u parlament upali prosvjednici koji su zauzeli i vladine zgrade. 

Počelo je zasjedanje parlamenta, ali se ne zna je li osiguran potreban kvorum od 61 zastupnika za izglasavanje nove vlade.  

Rusija, koja ima značajan utjecaj na Kirgistan, ovaj tjedan je situaciju opisala "kaotičnom". 

Ozlijeđeno je više od 1200 ljudi, a jedna osoba je ubijena u uličnim neredima od početka prosvjeda protiv spornih izbora. Vladajuće stranke proglasile su nadmoćnu pobjedu, rezultat koji ne priznaju oporbene stranke. 

Bivša sovjetska republika sa 6,5 milijuna stanovnika od strateškog je značaja. U njoj se nalazi ruska zračna vojna baza i djeluje kao trgovinsko središte između Kine i Rusije.

Potpredsjednica parlamenta Aida Kasjmalijeva pozvala je zastupnike da dobro razmotre mogućnost nominacije oporbenog političara Sadira Žaparova jer smatra da će on dodatno podijeliti zemlju. 

Pristaše Žaparovog sukobili su se s pristašama nekoliko drugih stranaka u petak koje su za svog kandidata nominirale Omurbeka Babanova. U sukobima je ozlijeđeno nekoliko ljudi, uključujući političara koji je nominiran za zamjenika Babanova. 

Oporba je podijeljena između 11 stranaka koje predstavljaju interese klanova. Već su dva predsjednika svrgnuta s vlasti u narodnim pobunama u toj zemlji od 2005.