PROJEKT LHAASO

Kinezi grade najveći opservatorij za proučavanje kozmičkih zraka

17.03.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Kina je započela s izgradnjom najvećeg svjetskog opservatorija za proučavanje porijekla kozmičkih zraka koje dolaze na zemlju iz svemira kao produkt nuklearnih reakcija u zvijezdama

Prema pisanju kineskog dnevnika China Daily, opservatorij za praćenje čestica velike energije koje se sastoje od izvanredno brzih protona i jezgara težih atoma izgradit će se u planinskom području jugozapadne kineske pokrajine Sečuan na nadmorskoj visini od 4.410 metara.

Opservatorij vrijedan 180 milijuna dolara dobio je ime LHAASO po akronimu za Large High Altitude Air Shower Observatory, koji neodoljivo podsjeća na Lhasu, glavni grad kineske autonomne regije Tibet koja graniči s pokrajinom Sečuan i koju su kineske vlasti okupirale 1951. godine.

Nakon što bude izgrađen, opservatorij će služiti kineskim astronomima u potrazi za porijeklom visokoenergetskih kozmičkih zraka, ali i za proučavanje evolucije svemira i nebeskih tijela.

Projekt je 2015. odobrila kineska Državna komisija za razvoj i reforme, a prema planu, opservatorij bi trebao početi s radom u siječnju 2021. godine.

Kozmičke zrake sastavljene od brzih protona i jezgara težih atoma u nuklearnim reakcijama s atomskim jezgrama brzo se mijenjaju u atmosferi te na Zemljinu površinu stižu kao nuklearne čestice, elektroni i fotoni. Otkrio ih je 1912. austrijski fizičar Victor Hess, za što je dobio Nobelovu nagradu tek 1936., dokazavši kako se količina radijacije sa zemlje smanjuje do oko kilometar visine, a zbog prodora radijacije iz svemira, iznad te visine količina zračenja ponovno se povećava.