NIJE MOGAO ODOLJETI

Kineski vojnik slučajno aplikacijom otkrio lokaciju baze

29.12.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Neimenovani kineski vojnik koji nije mogao odoljeti ne pohvaliti se impresivnim rezultatima treninga redovno je na društvenim mrežama objavljivao podatke svoje aplikacije za fitnes, čime je nenamjerno otkrio tajnu lokaciju svoje vojne baze

Kako piše South China Morning Post, incident se dogodio u priobalnoj kineskoj provinciji Fujian, a vojnik je otkriven nakon što je instruktor primijetio da vojnik objavljuje svoje rezultate treninga na WeChatu pomoću aplikacije za bilježenje rezultata treninga, koja je utvrdila lokaciju korisnika i udaljenosti koje je prelazio.

Instruktor je zatim rekao vojniku da odmah izbriše informacije jer su one jasno pokazivale gdje se nalazi vojna baza, kao i okolne zgrade. Nakon incidenta baza je zabranila upotrebu GPS sustava na aplikacijama za mobitele i prenosivim elektroničkim uređajima.

Oko 43 posto vojnika u bazi koristilo je aplikaciju za praćenje kretanja, priopćila je kineska vojska, dodajući kako su vojnici upozoreni na rizik od curenja vojne tajne upotrebom aplikacije za bilježenje rezultata vježbanja i objavljivanja rezultata svojih treninga na društvenim mrežama.