UDAR NA DRUŠTVENI MORAL

Kineski dužnosnici ne smiju u privatne klubove

24.12.2013 u 10:44

Bionic
Reading

Kineska komunistička partija zabranila je dužnosnicima članstvo i posjete privatnim klubovima koji se često koriste za sklapanje koruptivnih dogovora i seks, što je najnoviji potez u borbi protiv raširene korupcije

Predsjednik Xi Jinping krenuo je od dolaska na vlast u agresivni obračun s korupcijom i najavio hvatanje 'krupnih i sitnih riba', upozorivši da je problem postao tako ozbiljan da prijeti moći partije.

Na meti su se sada našli privatni klubovi koji su se namnožili po kineskim gradovima nudeći diskretna mjesta za sastanke i druženje.

Stranačko povjerenstvo za disciplinu i kontrolu priopćilo je u utorak da će dužnosnici koji odlaze u takve klubove biti oštro kažnjeni.

'Neki stranački dužnosnici često posjećuju klubove, uživaju u hrani i ostalim oblicima zabave, a neki koriste svoju moć za sklapanje poslova ili za seks', piše u priopćenju.

Takvo ponašanje ima 'ozbiljan negativan učinak na partiju, politički rad i društveni moral', ističe povjerenstvo.

Državni mediji objavili su niz članaka o tome što se događa u takvim klubovima i kako se velik novac troši na skupa jela u luksuznim prostorima, što je u suprotnosti s Xievom kampanjom koja od dužnosnika traži da budu štedljivi i pokažu da se ne razlikuju od običnih ljudi.