'PODRIVA VLAST'

Kineski disident Liu Xiaobo službeno optužen

12.12.2009 u 09:41

Bionic
Reading

Kineski disident Liu Xiaobo, uhićen prije godinu dana nakon objave apela u korist demokracije, optužen je za podrivanje vlasti, saznaje se u subotu od njegove obitelji i skupine za zaštitu ljudskih prava.

'Njegov odvjetnik obavijestio me u petak da je Liu Xiaobo službeno optužen za podrivanje državne vlasti', kazala je njegova supruga Liu Xia.

U srijedu je Shang Baojun, odvjetnik 53-godišnjeg pisca i bivšeg sveučilišnog nastavnika, izjavio da je kineska policija predala dosje njegova klijenta pravosuđu, preporučujući da se protiv njega podigne optužnica.

'Njegov slučaj preuzet će sud u Pekingu, iako nije određen datum', objavila je mreža China Human Rights Defenders u priopćenju. Ona izražava bojazan da vlasti 'ne ubrzaju postupak protiv Liu Xiaoboa nakon više od godinu dana zatvora bez suđenja" kako bi održale suđenje "tijekom prazničnog razdoblja'.

'Brinemo da Liu neće imati pravedno i otvoreno suđenje', izjavio je Jiang Yingying iz mreže. Liu Xiaobo koji je već bio u zatvoru nakon demokratskog prosvjeda na Tiananmenu 1989., uhićen je 8. prosinca 2008., tjedan dana nakon objavljivanja na internetu 'Povelje 08' na kojoj je surađivao.