EUROAZIJSKA GOSPODARSKA UNIJA

Kina s Rusijom nastavlja izgradnju 'novog Puta svile'

21.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Kineski veleposlanik u Rusiji Li Hui ocijenio je bilateralne odnose Pekinga i Moskve stabilnim, dodajući kako globalne promjene neće naštetiti tim vezama te da će one već iduće godine biti još više ojačane

'Odnosi između Kine i Rusije nisu pogođeni trenutnim globalnim političkim promjenama. Naši odnosi su stabilni i klasičan su primjer odnosa kakve trebaju imati moderne države', kazao je Li u razgovoru za rusku agenciju Sputnjik, dodajući kako je 20 godina strateškog partnerstva Moskve i Pekinga doprinijelo interesima obje strane, kao i podizanju mira i stabilnosti kako u regiji, tako i u svijetu.

Diplomat je pritom nadodao da će jake rusko-kineske veze biti ojačane već početkom iduće godine, osobito stoga što je Moskva nakon izbijanja sukoba u Ukrajini pojačala veze s Pekingom radi dopremanja kineskog plina, a prema Liju, već početkom 2017. godine očekuje se potpisivanje novih zajedničkih poslovnih ugovora vezanih za energetiku infrastrukturu, financije i obranu.

Li je u razgovoru za Sputnjik najavio i jačanje rusko-kineske medijske razmjene i suradnje, čime bi se okrunila povezanost dviju nacija.

Pored toga, kineski je veleposlanik podsjetio da je tijekom prošlotjednog sastanka s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim dogovorio značajnu suradnju unutar Euroazijske gospodarske unije (EAEU), kao i čitav niz projekata vezan za 'novi Put svile'.

'Zahvaljujući zajedničkim naporima, suradnja oko izgradnje Puta svile već je donijela prve rezultate, ponajviše na polju energetike, ključne u suradnji dviju zemalja, dok je izgradnja kinesko-ruskog plinovoda u punom jeku', istaknuo je Li, pozvavši Moskvu na daljnju suradnju i promociju zajedničkih projekata unutar Euroazijske gospodarske unije koju još čine Kirgistan, Kazahstan, Bjelorusija i Armenija