SASTANAK G20

Kina protiv intervencije u Siriji, strahuju od nove krize

05.09.2013 u 18:04

Bionic
Reading

Kina se pridružila Rusiji u protivljenju vojnoj akciji u Siriji. Službeni Peking smatra da bi vojna intervencija utjecala na rast cijena nafte i slabljenje gospodarstva

Kina sa svojim stajalištem upoznala aktere sastanka G20 koji se održava u Sankt Peterburgu, a kojim će zasigurno dominirati Sirija kao tema, javlja Guardian.  Očekuje da će ruski predsjednik Vladimir Putin temu Sirije sugovornicima ponuditi za večerom.
'Vojna akcija bi imala negativan utjecaj na globalnu ekonomiju, posebno na cijene nafte – to će izazvati rast cijena nafte', rekao je zamjenik kineskog ministra financija Zhu Guangyao.

Političko rješenje je 'jedini moguć put' za izlazak iz sirijske krize, rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog izaslanstva na G20, Qin Gang. 'Sadašnje stanje pokazuje da je političko rješenje jedini put' koji može razriješiti krizu, rekao je prvog dana susreta na vrhu G20 u Sankt Peterburgu gdje Sjedinjene Države i Francuska, glavni zagovornici vojne intervencije u Siriji, pokušavaju nagovoriti druge zemlje da im se pridruže.

Glasnogovornik je dodao da kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji u UN-u blokiraju odluku o vojnoj intervenciji, na bilateralnom susretu u četvrtak nisu razgovarali o sirijskoj krizi. 'Kina se protivi tome da se bilo koja zemlja koristi kemijskim oružjem', kazao je glasnogovornik, dok za zapadne zemlje nema sumnje da je sirijski režim, a ne pobunjenici, izveo kemijski napad 21. kolovoza. Taj je napad potaknuo američku odluku da uzvrati intervencijom. 'Zaključci istrage' UN-a o uporabi tog oružja 'bit će temelj iduće etape' u vezi s tim pitanjem, rekao je.

Agencija Reuters prenosi da su se Obama i Putin na početku G20 rukovali u carskoj palači u Sankt Peterburgu i razmijenili ukočene osmijehe. Dodaje kako Putin želi skup iskoristiti da s Obamom razgovara o vojnoj akciji kojom SAD planira kazniti ruskog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za uporabu kemijskog oružja.

Reuters ocjenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin jer su Kina, Europska unija te papa Franjo koji je sudionicima G20 uputio pismo, bliskiji Putinu koji se protivi vojnoj intervenciji. Samo je Francuska ostala uz Obamu jer su europski lideri, obično čvrsti saveznici Sjedinjenih Država, poručili da 'nema vojnog rješenja za sirijski sukob' iako su napad kemijskim oružjem nazvali 'užasnim'.

Reuters ocjenjuje da je prevaga u Sankt Peterburgu sada na strani Putina što je novost u odnosu na lipanj kada je bio izoliran na sastanku skupine G8, koja okuplja industrijski najrazvijenije zemlje svijeta. Sudionici G20, skupine koja osim G8 okuplja i vodeća gospodarstva u brzom razvoju, trebala bi u Sankt Peterburgu usuglasiti stajalište o gospodarskom rastu, trgovini, bankarskoj transparentnosti i borbi protiv utaje poreza.