zatražili odobrenje

Stižu još dva kineska cjepiva protiv korone

24.02.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Podružnica Sinopharma i CanSino Biologics zatražili su odobrenje svojih cjepiva u Kini, a ako ih odobri Kina će imati već četiri cjepiva domaće proizvodnje.

Iako Kina tek treba odobriti cjepiva zapadnih proizvođača, dala jeodobrenje za uporabu cjepiva domaćih proizvođača u odabranim skupinama ili široj javnosti.

Podružnica Sinopharma, Wuhan Institute Of Biological Products, objavio je u srijedu da je njihovo cjepivo učinkovito 72,51 posto protiv covida-19 pozivajući se na prvu analizu podataka iz kliničkih ispitivanja u kasnoj fazi, ali ne navode više detalja.

Cjepivo su već primile ograničene skupine ljudi s većim rizikom od zaraze unutar kriznog programa cijepljenja koji je započeo u srpnju.

To je jedan od dva kandidata za cjepivo Sinopharma koje je ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja u inozemstvu. 

Drugo cjepivo koje je proizvela podružnica Sinopharma sa sjedištem u Pekingu, dobila je odobrenje za javnu uporabu u prosincu nakon nekoliko mjeseci hitne uporabe za zdravstvene radnike i državne službenike koji putuju na posao u inozemstvo. 

U odvojenoj prijavi u srijedu, CanSinoBIO objavio je da je prva analiza podataka kliničkih ispitivanja njihovog cjepiva u više zemalja, poznatijeg kao Ad5-nCoV, pokazala učinkovitost od 68,83 posto u prevenciji simptoma bolesti i 95,47 posto u prevenciji težih oboljenja 14 dana nakon cijepljenja. 

Stopa učinkovitosti pada na 65,28 posto u prevenciji simptomatskih slučajeva te na 90,07 posto u prevenciji težih oboljenja 28 dana nakon primljene doze cjepiva. 

Ad5-nCoV, koji se daje u jednoj dozi, dobio je odobrenje za hitnu uporabu u Pakistanu i Meksiku, a prošle godine ga je odobrilo kinesko vojno osoblje. 

Kina je odobrila cjepivo tvrtke Sinovac Biotech ranije u veljači koje se već koristi za masovnu imunizaciju u Indoneziji, Turskoj i Brazilu. 

Ova četiri kineska cjepiva mogu se skladištiti na normalnim temperaturama u hladnjacima, što ih čini potencijalno privlačnom opcijom za mnoge zemlje u razvoju jer cjepiva Pfizera i Moderne zahtijevaju skladištenje na puno nižim temperaturama. 

Kina izvozi svoja cjepiva u 27 zemalja i osigurava besplatne doze za 53 zemlje, rekao je u utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.