TKO MILITARIZIRA PLANET

Kina izvozi sve više oružja, ali i Hrvatska

20.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Trendovi u globalnoj proizvodnji i izvozu oružja i dalje pokazuju da akter rastućeg značaja u tom biznisu postaje Kina. No hrvatskoj javnosti relativno je malo poznato da rekordne izvozne brojke bilježi i – Hrvatska

Prema izvještaju SIPIRI-ja za petoljetku od 2008. do 2012, Kina je ušla među pet najvećih prodavača oružja na svijetu, prvi put od završetka Hladnog rata.

U tom periodu izvoz oružja iz Kine bio je 162 posto veći nego u prethodnom petogodišnjem intervalu.

No najmnogoljudnija država i, prema mnogim prognozama glavni protukandidat SAD-u za reputaciju prve sile svijeta u 21. stoljeću, trenutno u globalnom izvozu sudjeluje sa svega pet posto. Spomenuti SAD, pak, glavni je eksporter strojeva za ubijanje i pripadajuće im opreme sa 30 posto. Slijede Rusija (26), Njemačka (7) i Francuska (6 posto).

Najveći uvoz oružja (skoro polovica) bilježi se u Aziji: Indija, Pakistan, Kina (ovaj put kao kupac), Južna Koreja i Singapur predvode listu. Ogroman porast uvoza (oko 350 posto) dogodio se u zemljama Sjeverne Afrike, pogođenima nemirima uslijed prevrata u Tunisu, Libiji i Egiptu. Za to vrijeme, kontinent Europa bilježi 20-postotni pad u kupovini oružja.

Sveukupno gledano, izvoz oružja na Zemlji porastao je za 17 posto, a čini se da se u taj trend kao ponuđač uklopila i Hrvatska. Novi list nedavno je objavio da je u 2012. godini Hrvatska ostvarila rekordni eksport od svog osamostaljenja: oko 880 milijuna kuna (150 milijuna dolara). To je za 200 milijuna kuna više od 2009, prijašnje rekordne godine.

Premda se ne spominje u najnovijem SIPIRI-jevom izvještaju, Hrvatska prema podacima nadležne državne agencije Alan trenutno ulazi među 25 najvećih izvoznika vojne opreme na svijetu.

Spomenute brojke Novom listu prikazao je direktor agencije Ivica Nekić, naglasivši da skoro sav zabilježeni izvoz čine nove tehnologije i proizvodi. Po tome ispada da je vojna industrija jedna od rijetkih preostalih visokih tehnologija kojima Hrvatska može konkurirati u svijetu.

Zanimljiv je paradoks da Hrvatska najviše izvozi u zemlje koje su ranije navedene kao najveći svjetski izvoznici oružja: SAD i Rusiju. Među većim hrvatskim mušterijama spominje se i Izrael.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak agencije Alan po kojem je samo u 2012. godini Hrvatska SAD-u prodala 460.000 pištolja marke HS2000 (Hrvatski samokres).

Prema informacijskoj kompaniji Jane's, među oružjima hrvatske proizvodnje koja se prodaju u svijetu su i snajperi MACS M4 te teška snajperska puška (ručni top) RT-20, zatim bacač granata RBG-6 i jurišna puška VHS-D s podcijevnim bacačem granata.