ne navode zašto

Kina iznenada otkazala planirani posjet Josepa Borrella

04.07.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Kina je otkazala putovanje visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella, koje je bilo ranije planirano za sljedeći tjedan, rekao je u utorak glasnogovornik EU-a

Nisu navedeni razlozi otkazivanja putovanja. Sve se odvija u trenutku kada Europa nastoji smanjiti rizike što ih stvara njezin blizak gospodarski odnos s Kinom, koju Bruxelles naziva "gospodarskim konkurentom i sustavnim suparnikom".

"Nažalost, kineski su nas kolege obavijestili da ranije dogovoren predviđeni datum putovanja koje se trebalo realizirati sljedeći tjedan više nije moguć te da moramo potražiti alternativu", rekla je Reutersu u pisanoj izjavi u utorak glasnogovornica Nabila Massrali. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev da komentira odluku.

Borrell je trebao posjetiti Peking 10. srpnja. Ondje se trebao sastati s kineskim kolegom i s njim razgovarati o brojnim "strateškim pitanjima", među kojima su ljudska prava i ruski rat u Ukrajini, rekao je u nedjelju veleposlanik EU-a u Kini Jorge Toledo. Veleposlanik je u nedjelju na Svjetskome forumu za mir u Pekingu kazao da će Kina i Europa vjerojatno organizirati dva sastanka visokih predstavnika u rujnu, prije održavanja samita svih čelnika na kraju godine.

Tema prvoga će biti gospodarstvo i trgovina, a na drugome će razgovarati o digitalnim pitanjima, kazao je Toledo. Borrellovo putovanje u Kinu drugi je put otkazano u ovoj godini. U travnju nije mogao otputovati onamo jer je bio pozitivan na koronavirus.

  • +4
Xi Jinping, Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL TERESCHENKO / SPUTNIK / KREMLIN POOL

U govoru koji je pripremio za sastanak u Pekingu u travnju, Borrell je trebao kazati da EU ne može vjerovati Kini ako se ne založi za mir u Ukrajini. Kina je rekla da želi posredovati u postizanju mira u Ukrajini, no dokument o njezinu stajalištu koji je objavljen u veljači naišao je na mlake reakcije i Rusije i Ukrajine.

Ni šef EU-a za klimu Frans Timmermans, koji ovaj tjedan boravi u Pekingu i sudjeluje u sastancima o okolišu, u travnju nije uspio posjetiti Kinu zbog zaraze koronavirusom.