povjerenik EU

Borrell: Što prije novi izbori u spornim općinama na sjeveru Kosova

22.06.2023 u 22:10

Bionic
Reading

U četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova treba što prije organizirati izvanredne izbore uz sudjelovanje Srba, izjavio je u četvrtak navečer visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Također je rekao kako Kosovo treba obustaviti policijske operacije u tim općinama, njihovi albanski gradonačelnici trebaju privremeno obavljati svoje dužnosti izvan općinskih zgrada, a Srbija treba osigurati povlačenje prosvjednika. Borrell i posebni izaslanik EU-a za dijalog Kosovo Srbija Miroslav Lajčak četiri sata su u četvrtak odvojeno razgovarali sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Borrell ih je pozvao na hitni krizni sastanak kako bi se smanjile napetosti na sjeveru Kosova koje prijeti destabilizaciji šireg područja. Nije bilo izravnog sastanka između Vučića i Kurtija. Vučić je prije dolaska u Bruxelles izjavio da će razgovarati s Borrellom, ali da ne vidi smisla u razgovoru s Kurtijem.

Borrell je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da je dvojici čelnika iznio jasna očekivanja: od Kosova da odmah obustavi policijske operacije u blizini općinskih zgrada na sjeveru Kosova, da četiri gradonačelnika privremeno obnašaju dužnost izvan općinskih zgrada, a od Srbije da osigura povlačenje prosvjednika.

"Nakon četiri sata sastanaka mislim da su dvojica čelnika razumjela ozbiljnost situacije, ali očigledno imaju različite pristupe i različita tumačenja uzroka i posljedica", rekao je Borrell.

  • +3
Ilustrativna galerija/ Nemiri na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

 "Složili smo se oko potrebe novih izbora i razgovarali kako do njih doći. Nismo još tamo, ali znamo kako dalje", rekao je Borrell istaknuvši da su ponovni izbori u sve četiri većinski srpske općine na sjeveru Kosova, na kojima moraju sudjelovati i kosovski Srbi, srž problema i srž rješenja.

Govoreći o uhićenjima nekih Srba nakon prosvjeda na sjeveru Kosova, Borrell je istaknuo da za “počinitelje nasilja ne mogu ostati nekažnjeni”, ali je dodao da su “proizvoljna i neopravdana uhićenja ili zlostavljanje zatvorenika potpuno neprihvatljivi”. Stanje na sjeveru Kosova iznimno je napeto posljednjih nekoliko tjedana.

Koncem svibnja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali. U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika. Do najnovijeg incidenta je došlo kada su srbijanske snage uhitile trojicu kosovskih policajaca.

Srbija tvrdi da su uhićeni duboko na njezinu teritoriju, dok Priština kaže da su uhićeni 300 metara unutar kosovskog teritorija. Borrell je rekao da trojica kosovskih policajaca moraju odmah biti oslobođeni “bez ikakvih preduvjeta”.

“Situacija na sjeveru se već skoro četiri tjedna nepotrebno pogoršava. Ozlijeđeni su pripadnici Kfora, novinari, građani, a svaki dan događaju se novi incidenti. To se ne može nastaviti”, rekao je Borrell i pozvao obje strane da rade na smanjenju napetosti i da se vrate procesu normalizacije.

“Kada se situacija normalizira trebamo se vratiti dijalogu”, rekao je Borrell istaknuvši da nedavno postignut sporazum o putu prema normalizaciji odnosa i o njegovoj provedbi strane moraju početi provoditi. .

Vučić je izjavio da ne može reći je li tijekom današnjih sastanaka došlo do napretka u nastojanjima da se smanje napetosti. Optužio je kosovsku vladu i premijera Kurtija da nisu zainteresirani za mir i za stabilnosti, da svakodnevnom provokacijama pokušavaju izazvati nerede.

Premijer Kurti je rekao da normalizacija odnosa treba ići kroz provedbu osnovnog sporazuma od 27. veljače i plana njegove provedbe koji je dogovoren u Ohridu u ožujku. Europska strana pod čijim se okriljem vodi dijalog i uz čije se posredovanje došlo do tih sporazuma, tvrdi da su ih obje strane prihvatile. Međutim, Vučić je to odbio potpisati i najavio da ne namjerava provesti sve njegove dijelove.

“Moj je dojam da je Srbija rekla ‘da’ osnovnom sporazumu, koji de facto znači međusobno priznanje, ali ga nije potpisala, a sada se kaje i žali što je rekla ‘da’ i nastoji opstruirati njegovu provedbu”, rekao je Kurti.