sastanak čelnika

Kina i Australija okreću novu stranicu: Stabilizacija odnosa nakon 2017.

06.11.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u ponedjeljak da su stabilni odnosi između Kine i Australije u obostranom interesu i da bi dvije zemlje trebale pojačati suradnju

Kina i Australija trebale bi promicati razvoj strateškog partnerstva jačajući uzajamno razumijevanje i povjerenje, rekao je Xi australskom premijeru Anthonyju Albaneseu, prvom australskom čelniku koji je posjetio Peking od 2016., u Velikoj dvorani naroda u srcu glavnoga grada.

Snažni odnosi "koristit će u budućnosti", rekao je Albanese kineskom predsjedniku. To je bio njihov drugi sastanak licem u lice u godinu dana, a trajao je više od sat vremena. Kina i Australija desetljećima su gradile odnose utemeljene na trgovini. Peking je postao najveći trgovinski partner Australije.

No odnosi su se zategnuli nakon što je Australija 2017. optužila Kinu da se miješa u njezinu politiku. Godinu dana poslije Australija je zabranila opremu kineskog tehnološkog diva Huaweija za svoju 5G mrežu iz sigurnosnih razloga.

Tportal je i na WhatsAppu

 

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Poziv Australije 2020. da se provede međunarodna istraga o podrijetlu pandemije covida, koja je izbila u kineskom gradu Wuhanu potkraj 2019., razbjesnila je Peking, koji je odgovorio blokadom uvoza neke australske robe. Sastanak je bio "jako pozitivan", rekao je Albanese, dodajući da je pozvao Xija da posjeti Australiju

"Obojica smo se složili da nas ne bi smjele definirati naše razlike, da treba priznati da one postoje, ali i uzajamnu korist koju imamo", dodao je.