bio na operaciji

SAD tvrdi da je Kim Jong-un ugroženog zdravlja, iz Južne Koreje kažu da nije

21.04.2020 u 07:18

Bionic
Reading

SAD prati obavještajne podatke da je vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un u ozbiljnoj opasnosti nakon operacije, izjavio je američki dužnosnik, prenosi CNN. U međuvremenu se oglasila južnokorejska vlada objavivši da ne postoje znakovi toga da je Kim Jong-un teško bolestan

Glasine o zdravlju Kim Jong-una počele su se širiti kada je izostao s proslave rođendana njegovog djeda i utemeljitelja te komunističke zemlje Kim Il-sunga 15. travnja. Rođendan Kim Il-sunga veliki je nacionalni praznik.

Drugi američki dužnosnik izjavio je u ponedjeljak za CNN da je zabrinutost zbog Kimovog zdravlja opravdana, ali ozbiljnost je teško procijeniti. Navodno je podvrgnut kardiovaskularnom zahvatu.

Mediji u Južnoj Koreji prenose, pozivajući se na neimenovani sjevernokorejski izvor, da je Kim Jong-un bio na kardiovaskularnoj operaciji i da se gotovo u potpunosti oporavio te i dalje prima terapiju u bolnici Hyangsan, 'posvećenoj vladajućoj obitelji Kim'.

Južnokorejska agencija Yonhap navodi da je Kim Jong-un posljednji put snimljen 11. travnja na sastanku Radničke partije.

Chad O'Carroll, direktor Korea Risk Grupe, koja vodi ugledne medije NK Pro i NK News, na Twitteru se oglasio ovim povodom, napisavši: 'Definitivno je vrijedno zapažanja to da Kim Jong-una nije bilo cijeli prošli tjedan, uzimajući u obzir i to da je bio praznik, ali treba spomenuti da u ovom trenutku postoje mnoge glasine o njegovom zdravlju.'

Primijetio je da se Kim pojavio u javnosti tri puta u siječnju i veljači i šest puta u ožujku, prenosi Al Jazeera Balkans. Do sada se u travnju pojavio tri puta. Kim ima problema s pretilošću, a njegovo zdravlje proteklih mjeseci pogoršalo se zbog pretjeranog pušenja i rada, navodi Daily NK.

'Koliko znam, on se bori s kardiovaskularnim problemima od prošlog kolovoza, ali stanje se pogoršalo nakon posjeta Mount Paektu', rekao je izvor, misleći na planinu koju stanovnici Sjeverne Koreje smatraju svetom.