ČISTOKRVNA GRLA

[VIDEO] Nakon dugog izbivanja Kim se pojavio s novim ljubimcima iz Rusije

19.02.2020 u 18:28

Bionic
Reading

Prema ruskim carinskim podacima, sjevernokorejski diktator Kim Jong-un nedavno je potrošio desetine tisuća dolara na 12 čistokrvnih konja iz Rusije

Ruske izvozne deklaracije, koje je na uvid dobila agencija Reuters, pokazale su da je ta država prošle godine izvezla 12 čistokrvnih grla u vrijednosti od 75.509 dolara. To je najveća kupnja od 2015. godine, kada je Pjongjang potrošio 192.204 dolara na 61 konja iz Rusije.

Imajući uvid u račune, agencija Reuters izračunala je da je za potrebe sjevernokorejskog čelnika između 2010. i 2019. godine uvezla najmanje 138 rasnih konja po ukupnoj cijeni od 584.302 dolara.

Predsjednik najizoliranije države na svijetu snimljen je kako jaše snježnim padinama sjevernokorejske svete planine Pektu pa se pretpostavlja da su fotografije s novim konjima nastale u posljednja dva mjeseca. Nedugo potom se u sjevernokorejskim medijima pojavila i fotografija na kojoj Kim Jong-un jaši čistokrvno grlo, snimljena u listopadu.

  • +3
Kim Jong-un Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Fotografije Kim Jong-una kako jaše izazvale su veliku pažnju u medijima u regiji jer se sjevernokorejski predsjednik nije pojavljivao u javnosti gotovo mjesec dana. Nakon trotjedne odsutnosti Kim se u nedjelju pojavio u mauzoleju u Pjongjangu, u kojem se čuvaju balzamirani ostaci njegova djeda i oca.

Sjevernokorejski diktator posjetio je mauzolej povodom 78. rođendana oca Kim Jong-ila, preminulog 2011. godine. Kim Jong-il rođen je 16. veljače 1942., a svake godine na taj datum slavi se Dan sjajne zvijezde. Riječ je o samo jednom u nizu državnih praznika kojim se uzdiže kult ličnosti vladajuće obitelji Kim.

Izvor: Društvene mreže / Autor: South China Morning Post

Kimovo izbivanje potaknulo je južnokorejske tvrdnje da sjevernokorejski vođa strahuje od zaraze koronavirusom koji se iz Kine širi istokom Azije. Iako zasad nije službeno potvrđeno postojanje koronavirusa u Sjevernoj Koreji, pojedini južnokorejski izvori tvrde da se proširio i u toj zemlji.

Prema nekim izvorima, zabilježena su dva sumnjiva slučaja što se odnose na državne dužnosnike koji su službeno putovali u Kinu. Jedan od njih je smaknut nakon što je samovoljno napustio karantenu, dok je drugi smješten na radnu farmu, što je ublaženi izraz za koncentracijski logor.

Sjeverna Koreja objavila je tek da se provodi jednomjesečna izolacija svih onih za koje se sumnja da su zaraženi.

Dobri poznavatelji prilika u Sjevernoj Koreji ukazuju na to da su fotografije Kima kako jaše bijele pastuhe pomno odabrane za plasman u medijima. Njima se želi pokazati da je Kim čovjek snage i sudbine koji čvrsto drži uzde u svojim rukama, bilo da je riječ o međunarodnim sankcijama uvedenim zbog nuklearnog oružja, bilo epidemiji opasne zaraze iz neposrednog susjedstva.