AZOV NA LEDU

Kijev zbog kriminala raspušta paramiliciju u kojoj ratuju Hrvati

31.08.2015 u 21:02

Bionic
Reading

Ukrajinska vlada povukla je ovih dana i posljednje dragovoljačke postrojbe s bojišnice oko Mariupolja, među kojima i bojnu Azov u kojoj se bore hrvatski dragovoljci zamijenivši ih regularnim postrojbama ukrajinske vojske. Sumnjiče ih za kriminal i šverc

Nezadovoljni pripadnici raspuštenih paramilicija ujedinjeni u nacionalistički Desni sektor već neko vrijeme prosvjeduju u Kijevu tražeći ostavku ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova, a analitičari i dobro upućeni u situaciju u Ukrajini smatraju kako Desni sektor pokušava srušiti vladu u Kijevu prijeteći kako će otvoriti novu bojišnicu kojom bi naplatili svoje usluge, nesmetano švercali cigarete te zadržali svoj vojni utjecaj.

Pripadnici međunarodne ultradesničarske bojne Azov, u kojoj se borilo i nekoliko Hrvata, premješteni su u bazu u Urzufu koja je nekoć bila primorska vila odbjeglog bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča. Nezadovoljni pripadnici raspuštenih paramilicija ujedinjeni u nacionalistički Desni sektor već neko vrijeme prosvjeduju u Kijevu tražeći ostavku ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova.

Podsjetimo, tportal je već pisao o slučaju kada je na ukrajinsko-mađarskoj granici zabranjen ulazak u zemlju hrvatskom dragovoljcu Ivi Dumančiću koji je bio pripadnik bojne Azov. On je bio na dopustu u Hrvatskoj, a ukrajinska policija nije ga pustila u zemlju kada se vraćao na bojišnicu.

Analitičari i dobro upućeni u situaciju u Ukrajini smatraju kako Desni sektor pokušava srušiti vladu u Kijevu prijeteći kako će otvoriti novu bojišnicu kojom bi naplatili svoje usluge i zadržali svoj vojni utjecaj.


Do obračuna službenog Kijeva s ultradesničarskim paravojnim postrojbama došlo je nakon što su pripadnici postrojbe Tornado na istoku Ukrajine ovog ljeta optuženi za ubojstva, pljačke i silovanja.

Uskoro je uhićen i njihov zapovjednik Ruslan Oniščenko sa svojom pratnjom, a prema navodima ukrajinskog vojnog tužitelja Anatolija Matiosa, zapovjednika Tornada tereti se za pljačku, premlaćivanja, otmice i ubojstva civila i zarobljenika.

Vrlo brzo uslijedio je i sukob regularnih ukrajinskih postrojbi s paramilicijama na zapadu zemlje. U Mukačevu je, naime, morala reagirati vojska jer su u tom području zaratile konkurentske ultradesničarske skupine zbog krijumčarenja cigareta u države Europske unije i kontrole tog unosnog posla. Koliko je krijumčarenje cigareta lukrativno, ponajviše govori podatak kako se po jednom kamionu može zaraditi i do 450.000 eura.

U sukobu pripadnika Desnog sektora i pripadnika zakarpatske policije te osiguranja zastupnika u ukrajinskom parlamentu Mihajla Lanya u Mukačevu poginulo je nekoliko pripadnika paramilicije. U pozadini tog sukoba, tvrde ukrajinski izvori, stoji poslovna konkurencija Lanya i Viktora Balohe, također zastupnika u Vrhovnoj Radi, a koje se smatra šefovima duhanske mafije.

Njih dvojica poslovno su surađivala do Janukovičevog pada koji je Lanyi i Balohi omogućio da nesmetano švercaju cigarete u Mađarsku i Slovačku, a potom i dalje prema zapadu.

Nakon Janukovičeva bijega u veljači prošle godine Desni sektor je počeo Balohi pružati usluge zaštite konvoja švercanih cigareta. Sredinom srpnja ove godine pripadnici Desnog sektora presreli su i konfiscirali Lanyov konvoj cigareta kako bi ga na taj način odgovorili od nastavka biznisa koji smeta njihovom financijeru Balohi, no Lanyovi ljudi su spremno odgovorili natjeravši regularne snage da oružano reagiraju.

Na istočnoj bojišnici pak rasformirana bojna Azov ostala je bez svojeg zapovjednika Jaroslava Babiča koji je pronađen obješen u svojem stanu. Iako je provedena službena istraga, detalji oko Babičeva (samo)ubojstva još uvijek nisu službeno objavljeni.

Inače, dijelovi ove postrojbe osnovane prošle godine ušli su u sastav Nacionalne garde pri Ministarstvu unutarnjih poslova i trenutno djeluju kao postrojba za posebne namjene.
392271,392378,369579,369600