HRVATSKI DRAGOVOLJAC

'Ako me Ukrajina neće, idem u rat s ISIL-om'

11.08.2015 u 18:18

Bionic
Reading

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj tvrde da ne znaju zašto je hrvatskom dragovoljcu iz bojne Azov Ivi Dumančiću uskraćen ulaz u Ukrajinu. On već danima pokušava ući u tu zemlju kako bi se priključio suborcima u mjestu Širokino, ali ga na granici ne puštaju - bez objašnjenja

Ivi Dumančiću, bivšem djelatniku Ministarstva obrane RH koji se početkom godine otišao boriti protiv proruskih separatista u Ukrajinu, nakon ljetovanja u Hrvatskoj onemogućen je povratak u tu zemlju.

Olena Gryschenko, vicekonzulica ukrajinskog veleposlanstva u Zagrebu, rekla je za tportal da se Dumančić nije obratio ukrajinskom veleposlanstvu niti ono raspolaže informacijama u vezi s njegovim slučajem. S informacijama o Dumančićevu nepuštanju u Ukrajinu ne raspolaže ni naše Ministarstvo vanjskih poslova. 
 
Čudna šutnja nakon odbijanja ulaska u zemlju

Još uvijek nije jasno zašto je Dumančić zaustavljen na granici i je li zabrana ulaska u Ukrajinu povezana s nedavno započetim obračunima ukrajinske vlade s desničarskim privatnim vojskama u toj zemlji. Hrvat je, naime, pripadnik bojne Azov, koju se povezuje s pokretom 'Desni sektor'.

Dumačić je, pak, na svojem Facebook profilu napisao kako se trenutno nalazi na mađarsko-ukrajinskoj granici te kako ga 'birokrati ne puštaju u Ukrajinu za koju je spreman dati život' da bi nešto kasnije na istoj društvenoj mreži poručio kako ga 'Ukrajina nije zaslužila i kako odlazi u pomoć kršćanskoj braći na Bliskom istoku'.

Dumančić je, podsjetimo, jedan od hrvatskih dragovoljaca u tzv. bataljonu Azov, koji se bori na najopasnijim mjestima u ratu između Ukrajine i proruskih separatista, a okuplja uglavnom pristaše tzv. Desnog sektora.

Posljednji položaji na kojima je Dumančić bio prije kratkotrajnog povratka u Hrvatsku, bili su u mjestu Širokinu, koje se nalazi pod žestokom opsadom proruskih snaga.

Ostavio obitelj da pomogne Ukrajini

Prilikom odlaska u Ukrajinu, Dumančić je izjavio da mu je jedini motiv bio pomoći ukrajinskom narodu, zbog čega je dao otkaz u Hrvatskoj vojsci gdje je bio instruktor topništva te je otišao na ukrajinsko ratište ostavivši u Hrvatskoj ženu s dvoje djece.

Prošao je obuku i uputio se na bojišnicu kraj Mariupolja, s još nekoliko hrvatskih boraca, zbog kojih se službena Moskva tada neobično oštro okomila na hrvatsku vlast, s naglaskom na ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić.

Rusija je pozvala 'Zagreb i druge vlade, čije su državljane unovačile ukrajinske oružane snage, da spriječe tu izopačenu praksu', nakon čega je MVEP pozvao sve strane borce 'pa i one koji su otišli iz Hrvatske, a koji su u Ukrajini, da se vrate u svoje matične države'.