teške optužbe

Kijev proziva Rusiju: Strijeljanje onih koji se predaju je ratni zločin!

03.12.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Kijevski dužnosnici optužili su Moskvu za ratni zločin nakon što se na društvenim mrežama pojavio zrnati video na kojemu se vidi kako nekoliko vojnika puca u dvojicu vojnika koji se predaju izlazeći pod prijetnjom oružja iz zemunice.

Na neprovjerenoj snimci vidi se kako jedan vojnik s podignutim rukama izlazi iz zemunice na bojišnici, a potom leži na zemlji. Drugi vojnik tetura i također legne na tlo. Čini se da ruske trupe tada otvaraju vatru i video završava.

Ukrajinsko glavno tužiteljstvo priopćilo je: "Video prikazuje skupinu ljudi u ruskim uniformama kako iz neposredne blizine pucaju na dvojicu nenaoružanih vojnika u uniformi Oružanih snaga Ukrajine koji su se predavali".

Reuters nije mogao neovisno potvrditi autentičnost, datum ili mjesto nastanka videoisječka. Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Rusija negira da je počinila ratne zločine tijekom 21-mjesečnog rata u Ukrajini. Kijev kaže da Rusija redovito krši pravila ratovanja.

"Strijeljanje onih koji se predaju je ratni zločin!", kazao je ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinec kasno u subotu na platformi za razmjenu poruka Telegram.

"Danas se na internetu pojavio video smaknuća ukrajinskih vojnika koji su se ruskim vojnicima predali kao zarobljenici. Ovo je još jedno kršenje Ženevskih konvencija i nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je.

Deepstate, popularni ukrajinski ratni blog koji je objavio video, rekao je da je snimljen u blizini Stepova na liniji bojišnice Avdivki u regiji Donjecku.

Oleksandr Štupun, glasnogovornik ukrajinskog vojnog zapovjedništva Tavria, rekao je za internetsku stranicu Ukrajinske Pravde da je video "očigledna potvrda" da Rusija svakodnevno krši pravila ratovanja.