poput pikula

Najopasnija pomorska ruta na svijetu: Zimska oluja razbacuje mine po Crnom moru

28.11.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Snažna zimska oluja zahvatila je u ponedjeljak južnu Ukrajinu sprječavajući vojne operacije s obje strane. Oluja bi mogla pogoršati već sada iznimno opasnu plovidbu Crnim morem

Temperature su ovog tjedna pale ispod nule u velikim dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom. Snažan ciklon je poharao regiju uništavajući rusku obranu duž obale Krima i signalizirajući početak još jedne zime u 21-mjesečnom ratu.

Ukrajinski meteorolozi objavili su da je ovotjedna oluja bila jedna od najgorih desetljećima unatrag. Stotine tisuća civila ostale su bez struje na niskim temperaturama.

Ogromni valovi i olujni vjetrovi prijetili su otkačiti pomorske mine postavljene u Azovskom i Crnom moru, izvijestio je The New York Times - što predstavlja još veći rizik za one koji plove opasnim brodskim rutama.

Institut za ratne studije (ISW) u ponedjeljak navečer citirao je istaknutog ruskog vojnog blogera koji je upozorio da bi mine koje plutaju Crnim morem mogle predstavljati opasnost i za ruske i ukrajinske pomorske snage. Dvije zemlje vode i žestok pomorski rat na Crnom moru koristeći brodove i dronove.

Morske mine u tom području već su se otpuštale sa sidrišta u manje snažnim olujama. Ranije ove godine, u veljači, ukrajinski vojni dužnosnici upozorili su nakon jedne oluje da bi morske mine u blizini lučkog središta Odese mogle plutati bez nadzora duž obale te da postoji opasnost da ih more izbaci na kopno.

  • +18
Velika oluja na Crnom moru Izvor: Profimedia / Autor: Dmitry Makeev / Sputnik / Profimedia

I Ukrajina i Rusija optužuju se za postavljanje mina iz sovjetskog vremena duž ukrajinske obale. One su obično usidrene, ali se mogu odvojiti zbog snažnih valova kada ih morska struja nosi bez kontrole.

Oluja je ovoga tjedna zahvatila dijelove Krima i Hersona pod ruskom okupacijom. Palo je puno snijega u regiji koja je pretrpjela veliku infrastrukturnu štetu, ometajući - ali ne i zaustavljajući - vojne operacije duž prve linije bojišnice. I Rusija i Ukrajina pojačavaju svoju protuzračnu obranu u pripremi za nadolazeću hladnoću, piše Insider.