0OSLOBODITE SVE POLITIČKE ZATVORENIKE'

Ki-moon i Suu Kyi prvi put razgovarali telefonom

18.11.2010 u 22:27

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i Aung San Suu Kyi, simbol mianmarske borbe za demokraciju, u četvrtak su prvi put razgovarali telefonom, pri čemu su pozvali na oslobađanje svih političkih zatočenika u toj azijskoj zemlji

'Oboje su istaknuli da je oslobađanje ostalih političkih zatvorenika glavna zadaća mianmarskih vlasti', po priopćenju iz Banova ureda.

Zapadne vlade procjenjuju da u mianmarskim zatvorima još ima više od 2.000 političkih zatočenika.

Oboje su rekli da su imali 'prijateljski i srdačan razgovor' u kojemu je Ban izrazio svoje poštovanje Suu Kyi zbog njezine 'odvažnosti i dostojanstva te kao izvoru nadahnuća za milijune ljudi diljem svijeta'.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade, puštena je prošli tjedan iz kućnog pritvora, pošto je u zadnjih dvadeset godina većinu vremena provela u pritvoru.

Njezina je stranka pobijedila na parlamentarnim izborima 1990., ali vojna hunta na vlasti nije priznala rezultate izbora.

Ban je 2009. posjetio Mianmar i u toj prigodi su ga kritizirale skupine za ljudska prava zbog toga što je pohvalno govorio o vojnom vrhu, a nije se uspio sastati sa Suu Kyi.