'ZIĐATI SE MORA'

Kerumovi bageri guše turiste

07.07.2011 u 16:34

Bionic
Reading

'Do ovog ljeta završit ćemo sobe i recepciju i pustiti hotel Marjan Hilton u rad. Dotad ćemo urediti i zapadnu obalu, iako to nije uvjet za dobivanje pet zvjezdica', izjavio je Željko Kerum u prosincu 2010. Nešto slično splitski gradonačelnik izjavio je i krajem 2009. godine

Hebrang bi za njega rekao da ne govori istinu, a moglo bi se, bez uvijanja, reći i da Kerum sustavno laže i obmanjuje javnost. Najbolji argument za ovu tvrdnju su i današnje fotografije napravljene na gradilištu hotela Marjan Hilton i na zapadnoj obali gradske luke u Splitu.


Privatni projekt splitskog gradonačelnika, osim što nije gotov i ne doprinosi splitskom turizmu u ekspanziji, značajno i odmaže. Gradnja proširenja zapadne obale se reflektira na cijelu gradsku luku, najznačajniju turističku i putničku na Jadranu i u ovom dijelu Mediterana. Luka je jedno veliko gradilište i to se nije trebalo raditi u punoj turističkoj sezoni. U tom smislu, najviše problema je u susjednoj marini ACI, u kojoj je dulji boravak zbog nesnosne buke i prašine s gradilišta nemoguć.

Zabilježene su već i prve primjedbe, a splitski AC, prestižna luka za jahte i jedrilice će, po svemu sudeći, pretrpjeti značajnu štetu. Kada podsjetimo da se u toj nautičkoj luci i prošle godine u srcu sezone gradila recepcija, dvije godine zaredom je ta nautička luka obilježena kao gradilište. Isto tako, na buku, prašinu i nemoguće uvjete usred ljeta se žale i stanari na zapadnoj obali, kao i brojni službenici u uredima na tom predjelu.

Osim buke i prašine, problem je i prekid pješačke komunikacije na zapadnoj obali. Na takav način su od centra grada odsječene čitave Meje, ACI marina, park Sustipan, predio Zvončaca, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Galerija Meštrović i južna strana Marjana. Za turiste, to je predstavljalo važan dio ambijentalne pješačke ponude grada od Rive do Sustipana, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika do Galerije Meštrović i kašteleta Crikvine. Sada je cijela zapadna strana odsječena.

Kada se rezimira, Željko Kerum sustavno radi projekte na štetu grada. Proširenje zapadne obale zahvat je koji je trebalo napraviti, to nije sporno, ali ne u srpnju i kolovozu. To je činjenica na koju treba ukazati, a skandali sa spomenicima i nametnute polemike su samo bacanje prašine građanima u oči. Kada tome pridodamo stvarnu prašinu s gradilišta, puno i previše. Dio ugođaja divote prašine pogledajte u našoj današnjoj galeriji.