NOVA SPLITSKA ŠETNICA

Kerumova zapadna obala puna robe iz uvoza, za koš za smeće - 3000 kuna

Bionic
Reading

Da je zapadna obala lijepa, to nitko ne dvoji. No, nema dileme ni da je uređenje nove šetnice skupo stajalo gradsku blagajnu. Iznos je − za sada − dosegnuo 80 milijuna kuna, koliko će se potrošiti za proširenje i uređenje nove rive, s tim da je zadnja, treća faza radova ugovorena s varaždinskom tvrtkom 'Zagorje tehnobeton' na 19 milijuna kuna s PDV-om

Taj novac osiguran je za kameno popločavanje dijela šetnice od biciklističke staze do obalne crte s ugradnjom kompletne urbane opreme i hortikulturnim uređenjem, što također, gledajući pojedine stavke troškovnika, nije baš bilo jeftino. Kako Slobodna Dalmacija doznaje od Alexa Kvarantana, direktora 'Splitske obale', gradske tvrtke investitora treće faze radova, nabavljeni su, primjerice, dizajnerski aluminijski koševi za smeće talijanskog proizvođača, tvrtke 'Metalco', a svaki košta 3000 kuna!

S obzirom na to da su duž cijele šetnice postavljena ukupno 24 koša za otpatke, dolazimo do podatka da je samo za njih potrošeno 72.000 kuna. Dvije fontane također su 'furešte' − naručene su iz Španjolske, od tvrtke 'Escofet', i posebnog su dizajna. Cijena svake od njih je 10.000 kuna. Iz Estonije su, pak, držači za bicikle pokraj biciklističke staze. Postavljeno ih je 48, a cijena svakog je 1700 kuna.

Na novoj šetnici postavljeno je ukupno 29 klupa različitih dimenzija, uz jednu veliku, dužine 25 metara, koje su bez tikovine koštale oko 420.000 kuna. Cijena po klupi kretala se od 5000 do 6400 kuna, ovisno o dimenzijama, dok je tikovina za sve klupe koštala 90.000 kuna.

'U prvoj varijanti bilo je planirano da se na klupe postavi ariš, međutim, ta vrsta drva traži zaštitu i premazivanje, a tikovini to nije potrebno', veli Kvarantan. Što se tiče hortikulture, možemo istaknuti da je, na primjer, cijena stabla visokog tapiara 4900 kuna, a posađeno ih je ukupno 11. Cijenom mu je uz bok sterilna murva koja košta 3000 kuna, s tim da ih je na novoj šetnici 17. Od ostale hortikulture izdvojimo tamarise po 1400 kuna, agave po 107, pitospore od 88 i 74 kune, kapare po 40...

Ukupno je za hortikulturu potrošeno oko 250.000 kuna. Kamen planit, kojim je popločana nova šetnica, domaći je proizvod iz istoimenoga kamenoloma u Planom, nedaleko od Trogira. Pod njim se našlo ukupno 9300 četvornih metara površine, a njegovo je postavljanje stajalo šest milijuna kuna (bez novog obalnog zida i pločnika između ceste i hotela “Marjan” te drugih zgrada).

Kad smo već u brojkama, spomenimo da će i tri ugostiteljska objekta imati popriličnu kvadraturu štekata. Površinom će najveći biti caffe bar − bistro preko puta zgrade Banovine, koji je u najam dobila tvrtka kojom upravlja Saša Horvat (brat nevjenčane supruge gradonačelnika Keruma), pa će se štekat njegova lokala prostirati na 428 četvornih metara, dok je površina objekta 114 kvadrata.

U sklopu tog objekta je i javni WC od 70 četvornih metara. Drugi Horvatov kafić površine je 65 četvornih metara, s pripadajućim štekatom od 168 kvadrata, dok je zadnji objekt, onaj u najmu Gorana Kaćunića, vlasnika 'F-caffea', površine 70 kvadrata, uz štekat od 368 četvornih metara. Svim štekatima propisani su bijeli suncobrani ili u nijansi boje slonove kosti i na njima, na inzistiranje konzervatora, ne smije biti reklamnih natpisa. Kvarantan kaže da će se nakon otvaranja, sukladno projektu, duž nove rive postaviti i nadzorne kamere.